Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън споменал за твърде

...
Бившият държавен секретар на САЩ Рекс Тилърсън споменал за твърде
Коментари Харесай

Тилърсън казва, че Къшнър е водил външната политика на САЩ без него

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън загатнал за прекомерно странна среща със зетя на президента Доналд Тръмп в ресторант във Вашингтон като образец за дипломация, която се е водела зад тила му, когато е бил в администрацията, сочи протоколът от чуване в Конгреса, оповестен през вчерашния ден.

Тилърсън, който бе уволнен от Тръмп през март 2018 година, разказал тази история в деня, когато даде показания при закрити врата пред комисията по външните работи в Камарата на представителите в Конгреса за 13-месечната си бурна работа като държавен секретар. Той описал изненадата си, когато схванал, че отишъл в същия ресторант, където Джаред Къшнър и мексиканският външен министър Луис Видегарай имали частна вечеря.

Бившият първи посланик на Съединени американски щати и някогашен основен изпълнителен шеф на " Ексън Мобил " декларирал, че видял по какъв начин лицето на мексиканеца пребледняло ", когато Тилърсън ги поздравил на тяхната маса с усмивка.

" И аз споделих: не желая да преустановявам това, което вие вършиме, - спомнил си Тилърсън пред комисията. - Казах му: позвъни ми другия път, когато дойдеш във Вашингтон. След което си потеглих. "

Белият дом отхвърли коментар по описанието на Тилърсън за дейностите на Къшнър, от които се схваща, че първият посланик на Тръмп е бил държан на мрачно, до момента в който новата администрация се е била заела с значими външнополитически въпроси.

Тръмп използва тежки думи за някогашния си първи посланик през декември, откакто Тилърсън сподели в рядко обществено изказване, че президентът е " неизпълнителен " и не обича да чете приготвените му брифинги. Тръмп пък го назова в Туитър " обезсърчителен простак ".

Тилърсън описал случката в ресторанта като образец за едно от " провокациите ", с които се е сблъскал през 13-те си месеца като държавен секретар на Съединени американски щати, завършили с неочакваното му уволняване от Тръмп, оповестено в обществените медии.

Той споделил, че е " неповторима обстановка " зетят на президента да бъде и консултант в Белия дом, като добавил, че " нямаше в действителност ясна визия " за (неговата) дипломатическа роля.

Тилърсън декларирал, че е имало и други образци. Той отбелязал, че Къшнър " постоянно се срещаше " със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и че зетят на президента е изискал държавният секретар да се срещне с публично лице от кралството за разискване на документ, който (Къшнър и принцът) били създали като " един тип пътна карта " за бъдещите връзки сред двете страни.

Задграничните пътувания (на зетя на Тръмп) пораждали опасения, споделил още някогашният държавен секретар, тъй като Къшнър не ги координирал с Държавния департамент или с (американското) посолство в съответната страна. Тилърсън споделил, че е повдигнал въпроса пред него, само че нещата " не се трансформираха доста ".

Член на (конгресната) комисия попитал за частна вечеря през май 2017 година, на която участвали Къшнър, Стив Банън, (Мохамед) бин Салман и принц Мохамед бин Зайед от Обединените арабски емирства. На нея те разискали проектите на Саудитска Арабия и ОАЕ да наложат през идващите седмици обсада на прилежащ Катар, където е основано Централното командване на въоръжените сили на Съединени американски щати.

Тилърсън споделил, че не е знаел нищо за такава вечеря, само че че би се " ядосал ", в случай че тя се е състояла, защото той и други членове на администрацията били сюрпризирани от блокадата (на Катар), наложена няколко седмици по-късно. Комисията не е показала източник на

информацията за вечерята.

От Белия дом отхвърлиха да разясняват случая. Банън от своя страна не отговори на настояването за коментар.

Показанията (в Конгреса), при които Тилърсън е бил съпроводен от собствен персонален юрист и от юрист на Държавния департамент, са били дадени в частен порядък предишния месец. Протоколът бе оповестен през вчерашния ден. Големи елементи от него са редактирани, в това число някои, в които Тилърсън приказва за въпроси, свързани с една среща в Овалния кабинет, в която са взели участие съветският външен министър Сергей Лавров и дипломат Сергей Кисляк.

На Тилърсън му е било неразрешено да приказва за частните си диалози с Тръмп, а той избягнал и някои получили необятна публичност случаи, в това число и известията, че един път е нарекъл президента " малоумен ".

Бившият държавен секретар на Съединени американски щати споделил пред комисията, че в никакъв случай не е срещал Тръмп преди президентът да му предложи да поеме поста и че е бил " слисан " от офертата след дългата си кариера като началник в петролната промишленост с богат чуждестранен опит, по-специално в Русия и Близкия изток.

Тилърсън, който се познава с съветския президент Владимир Путин от края на 90-те години на предишния век, показал, че при първата си аудиенция като държавен секретар споделил на (руския) водач, че връзките със Съединени американски щати са неприятни, само че може да бъдат усъвършенствани, в случай че те работят за създаване на доверие.

" Казах, че връзките (ни) са най-лошите след Студената война, само че го погледнах в очите и прибавих, че те може да се влошат още повече и че ние не можем да допуснем това да се случи ", декларирал (Тилърсън пред комисията). /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР