Бившият държавен парцел преди време бе продаден на частна фирма.

...
Бившият държавен парцел преди време бе продаден на частна фирма.
Коментари Харесай

Следващата седмица става ясно дали и колко дървета ще отсекат край Народния театър заради строеж на офис с...

Бившият държавен имот преди време бе продаден на частна компания. в. " Сега " писаха, че има планове 25 здрави дървета да бъдат изсечени, с цел да се освободи място за офис постройка. Против скандалния градеж на нова бизнес постройка в абсолютния център на София се афишират само общинските съветници от " Демократична България ". 

В началото на тази година с гласовете на ръководещите в София от ГЕРБ същата комисия усъвършенства предложение от НАГ в имота да се изсекат всички 25 дървета, за които бе казано, че са на възраст от 15 до 30 година и са преобладаващо здрави. След това обаче шефът на общинския съвет Георги Георгиев, който се сочи като новия претендент на ГЕРБ за кмет на столицата, съобщи, че е изискал от основния проектант да не преглежда документите за градеж, преди притежателят на парцела да показа проект, които пази допустимо най-вече растения. 

Подобреният Подробен устройствен план е бил подготвен още през юни, а от него излиза наяве, че се планува спасяването на едвам 4 от всички 25 дървета - липи и явори. Въпреки това  представителите на ГЕРБ дадоха да се разбере, че преработката ги задоволява и че те са подготвени да я поддържат. Все отново вотът бе отсрочен, откакто от Демократична България желаеха НАГ да покаже, че планът за новия градеж има утвърждението на Националния институт за недвижимото културно завещание към Министерството на културата. Днес и теза документи бяха донесени и от тях се видя, че НИНКН е съгласувал плана преди повече от 2 години.  

Последното отсрочване е поради сигнал от съдружие на архитекти, че по проблема с бъдещия градеж има нови условия и че те не са станали притежание на членовете на екокомисията. От думите на шефа й Лорита Радева от ГЕРБ обаче стана ясно, че въпросът ще бъде гласуван още на идващото съвещание. 

Идеята е в  градината на ресторант " Синия лъв " да се построи офис постройка на шест етажа. Под бъдещото здание ще се построи и под земята паркинг на 3-етажа. Градината е с повърхност от 1,55 дка. До 2005 година теренът е държавен, след което той е продаден от регионалния шеф. В момента земята е владеене на компания " А-Трейд 3000 ", която е благосъстоятелност на предприемачите Димитър Борисов и Иво Иванов, по-известни като съдружници в сметосъбиращата компания " Титан ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР