Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) ,известният благоевградски юрист,

...
Бившият член на Висшия съдебен съвет (ВСС) ,известният благоевградски юрист,
Коментари Харесай

Бившият член на ВСС, благоевградският юрист  Васил Петров окончателно загуби делото за 78 000 лв. обезщетение 

Бившият член на Висшия правосъден съвет (ВСС),известният благоевградски правист, Васил Петров няма да получи обезщетение от близо 78 000 лева от кадровия орган. Върховният касационен съд (ВКС) не позволи за разглеждане жалбата му против решението на Софийския градски съд, с което искът му беше отритнат.

Определението на Върховен касационен съд е дефинитивно. Така вместо да получи пари, Петров ще би трябвало да заплати на Висш съдебен съвет общо 1020 лева разходи за юрисконсултско заплащане за трите правосъдни инстанции.

Васил Петров беше член на Висш съдебен съвет от 3 октомври 2012 година до 3 октомври 2017 година Преди това беше три години и седем месеца контрольор в Инспектората към Висш съдебен съвет. А от 1981 година до 1984 година е бил прокурор и е управлявал районната прокуратура в Благоевград.

Той е пресметнал, че има прослужени общо 11 години в правосъдната система и по тази причина през 2019 година предяви иск против Висш съдебен съвет в Софийския областен съд (СРС) за близо 78 000 лева – обезщетение по член 225 от Закона за правосъдната власт (ЗСВ). Според наредбата при освобождение от служба съдиите, прокурорите и следователите, които имат минимум 10 години стаж като магистрати, имат право на обезщетение в размер на толкоз брутни заплати, колкото прослужени години имат в системата, само че не повече от 20.

В началото на 2020 година обаче арбитър Цветелина Костова от СРС отхвърли желае му, тъй като възнаградителният темперамент на компенсацията е за тъкмо избран труд – на арбитър, прокурор или следовател. А в тази ситуация Петров е бил освободен като магистрат през 1984 година, а по-късно не е работил като подобен, с цел да има преустановяване на правните отношения и надлежно да може да получи обезщетение.

Софийският градски съд (СГС) удостовери решението на първата инстанция Според въззивния съд право на обезщетение по член 225 от Закон за съдебната власт имат съдиите, прокурорите и следователите, които са правоимащи за плануваното обезщетение, т. е. при преустановяване на правното отношение те би трябвало да заемат съответната магистратска служба.

„ Липсва съображение за разширително пояснение на нормата и включване в кръга на материално-легитимираните лица и други, включително изборни членове на Висш съдебен съвет. Друг извод не следва от плануваното в член 29, алинея 3 от Закон за съдебната власт, съгласно която стажът като избирателен член на Висшия правосъден съвет се зачита за стаж по член 225, алинея 1, написа Лекс бг.
Определението е дефинитивно, което значи, че Васил Петров няма да получи желаното от него обезщетение за близо 78 000 лв.. За сметка на това той би трябвало да заплати на Висш съдебен съвет общо 1020 лева разходи за юрисконсултско заплащане

Колегата му Незабравка Стоева от Благоевград също води дело против Висш съдебен съвет, като тя претендира за малко над 106 000 лева обезщетение за 14 години стаж – осем години и половина като контрольор и кадровик и шест години като арбитър в Благоевград. Напуснала е системата през 1992 година Наскоро Върховен касационен съд върна делото за ново изговаряне на Софийски градски съд

П. Попов

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР