Бившият британски премиер Тереза Мей заяви днес, че ще се

...
Бившият британски премиер Тереза Мей заяви днес, че ще се
Коментари Харесай

СЛЕД 27 ГОДИНИ: Тереза Мей слага край на депутатската си кариера

Бившият английски министър председател Тереза Мей съобщи през днешния ден, че ще се откаже от депутатския си мандат, когато по-късно тази година бъдат свикани парламентарните избори, съобщи Асошиейтед прес.

По този метод тя поставя завършек на 27-годишната си кариера в Камарата на общините.

Мей сподели пред локален вестник, че нейната работа, обвързвана с битката против трафика на хора и модерното иго, запълва по-голямата част от времето ѝ.

" Поглеждайки напред, разбрах, че повече няма да мога да извършвам служебните си отговорности на народен представител по метод, който считам за верен и който гласоподавателите ми заслужават ", изясни някогашният министър председател.

Мей, която е на 67-годишна възраст, е депутат от община Мейдънхед в Западен Лондон от 1997 година насам. Тя заемаше няколко поста в държавното управление, като сред 2010 и 2016 година бе министър на вътрешните работи, а по-късно бе определена за водач на консерваторите и за министър председател. Мей оглави държавното управление в безредната обстановка, настанала след референдума за излизане на Англия от Европейски Съюз. Тя стана втората жена, застанала отпред на кабинета, след съпартийката ѝ Маргарет Тачър.

В последна сметка разтърсванията към Брекзит провалиха премиерския мандат на Мей и тя се отхвърли от лидерското място в Консервативната партия. Тя имаше напрегнати връзки с тогавашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, който я упрекна, че е " направила неразбория " с Брекзит.

За разлика от доста някогашни министър председатели, които постоянно напущат Народното събрание малко откакто се отдръпват от управлението на кабинета, Мей остана народен представител в сянка, до момента в който трима нейни приемници консерватори – Борис Джонсън, Елизабет Тръс и Риши Сунак, се бореха с политическите и икономическите последствия от Брекзит.

Сунак би трябвало да свика избори до края на тази година, като точната дата зависи от него. Той сподели, че вотът евентуално ще се създаде през есента. Резултатите от анкети сочат, че консерваторите, които са на власт от 2010-а година насам, изостават доста зад главната опозиционна мощ - Лейбъристката партия.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР