Бившият британски премиер Маргарет Тачър е отказала през 1981 година

...
Бившият британски премиер Маргарет Тачър е отказала през 1981 година
Коментари Харесай

През 1981 г. Маргарет Тачър е отказала да лети със самолет, превозващ панда

Бившият английски министър председател Маргарет Тачър е отказала през 1981 година да лети със аероплан, пренасящ панда с аргумента, че „ пандите не са добра прокоба за пътуващите политици “. Това демонстрират новоразсекретени документи от националния списък.

През 1981 година ръководителят на Лондонското зоологическо общество лорд Зукерман е предложил на премиера Маргарет Тачър да вземе на борда на държавния „ Конкорд “ гигантската панда Чия Чия с полет до Вашингтон, където да бъде „ осведомена “ с локалната звезда – женската панда Чинг Чинг. Инициативата, в действителност, е била на американския институт „ Смитсониън “. Зукерман е съзирал в този ход „ проява на предпочитание за специфични британско-американски връзки “ посредством персоналния ангажимент на премиера. Личният секретар на Маргарет Тачър, Клайв Уитмор, обаче е дал отговор на Зукерман, че министър председателят няма да вземе пандата със себе си, тъй като счита това за неприятна прокоба. От предоставените документи на националния списък се вижда резолюцията на премиера върху писменото питане. То гласи: „ Няма да взема панда с мен “, като Тачър е подчертала дебело думите „ няма “ и „ мен “. 

Националният списък съдържа повече от 11 милиона публични документи, огромна част от които стават обществено притежание от време на време след 30-годишна отминалост.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР