Бившият британски финансов министър Риши Сунак обяви кандидатурата си за

...
Бившият британски финансов министър Риши Сунак обяви кандидатурата си за
Коментари Харесай

Риши Сунак се кандидатира официално, той ще е премиерът

Бившият английски финансов министър Риши Сунак разгласи кандидатурата си за поста водач на Консервативната партия и за министър-председател на страната.

„ Обединеното кралство е страхотна страна, само че ние сме изправени пред дълбока икономическа рецесия. Ето за какво аз ще бъда водач на Консервативната партия и идващия ви министър-председател. Искам да оправя стопанската система ни, да обединя нашата партия и да допринеса за нашата страна “, посочи Сунак в изказване, оповестено в Twitter.

Сунак направи това изказване, след диалози до късно през нощта с другия кандидат за поста Борис Джонсън, който бе заменен по-рано тази година от подалата неотдавна оставка Лиз Тръс. Нямаше информация за резултатите от договарянията. Борис Джонсън още публично не е оповестил кандидатурата си.

За разлика от него това сториха другите двама кандидати – Сунак и Пени Мордънт, която е председателка на Камарата на общините, долната камара на Народното събрание.

БГНЕС напомня, че в 14:00 на 24 октомври (понеделник) изтича срокът, в който депутатите на Консервативната партия могат да предлагат своите претенденти. Един претендент би трябвало да събере над 100 гласа на сътрудници от 357-членната секта на торите в Народното събрание, с цел да влезе в идващия тур на парламентарния избор.



фотоси БГНЕС

Сунак, който през лятото бе съперник на Лиз Тръс за премиерския пост, е привлякъл поддръжката на над 100 депутати съпартийци. Засега Джонсън е получил поддръжката на 67 депутати, а Пени Мордонт на 18 депутати. След като бъдат избрани двама финалисти, редовите членове на Консервативната партия, чийто брой съгласно разнообразни източници варира от 160 000 до съвсем 200 000, ще бъдат помолени да дефинират спечелилия посредством електронно гласоподаване.

Резултатите от него би трябвало да бъдат систематизирани до 28 октомври. Ако единствено един претендент събере 100 гласа на първия тур, той незабавно ще бъде разгласен за нов водач на партията и министър-председател на страната.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР