Бившият бразилски президент Лула да Силва пристигна в затвора в

...
Бившият бразилски президент Лула да Силва пристигна в затвора в
Коментари Харесай

Невиждано зрелище: Корумпиран президент влиза в затвора с размирици, сълзотворен газ и фойерверки

Бившият бразилски президент Лула да Силва дойде в пандиза в Куритиба, където би трябвало да излежи 12-гoдишна присъда за корупция, оповестява Си Ен Ен.

По-рано няколко десетки негови последователи не му разрешиха да се съобщи на правораздаването, съобщи Франс прес. Лула се беше барикадирал от два дни в синдикалната централа на металурзите в Сао Бернардо до Къмпо, покрай Сао Пауло, противопоставяйки се на заповедта за арест.



В последна сметка той излезе от постройката и беше отведен от полицията. Неговите последователи се пробваха са спрат полицейските коли. Да Лула продължава да упорства, че е почтен, само че съобщи, че ще се подчини на закона.

Той беше откаран с хеликоптер в град Куритиба, където би трябвало да излежи присъдата. Демонстранти изстреляха фойерверки, когато хеликоптерът се приземи. Полицията употребява сълзотворен газ, с цел да ги разпръсне. 8 души били леко ранени при последвалите вълнения, един – от гумен патрон.



Лула беше водач в конкуренцията за президентските избори през октомври. Бившият металург и синдикален деятел е икона за левичарите в цяла Латинска Америка. Той наследи на поста президентът с български корени Дилма Русеф, която беше отстранена преди приключването на мандата ѝ.

Лула беше наказан за това, че е получил апартамент на плажа на стойност към 1,1 млн. щатски $ като рушвет от инженерната компания OAS.





Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР