Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва до дни

...
Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва до дни
Коментари Харесай

Затвор до дни за бившия президент на Бразилия Лула да Силва

Бившият бразилски президент Луиз Инасио Лула да Силва до дни може да влезе зад решетките. Миналата година той бе наказан на 12 години затвор за корупция и пране на пари. Сега единствено с един глас Върховният съд на страната отхвърли молбата му да чака изхода от обжалването на независимост. Първият ляв президент на Бразилия досега беше и любимец за президентските избори през октомври.

Лула да Силва евентуално ще остане на независимост още няколко дни, до момента в който се оформи документите по ареста му. 11-те висши магистрати заседаваха 10 часа до ранни зори, не беше явен вотът единствено на един - Роза Вебер, и той реши ориста на досега към момента най-популярния политик в страната.

72 -годишният някогашен президент чакаше изхода в синдиката на металурзите в Сао Пауло измежду свои последователи. Навън имаше и проява за незабавното му затваряне.

Лула е първият президент на Бразилия от работническата класа, ръководството му се помни с великодушните обществени стратегии. След два поредни мандата, колкото разрешава конституцията, негов правоприемник стана Дилма Русеф, само че през 2016 година тя бе отстранена с импийчмънт и това постави завършек на властта на Партията на трудещите се.

12-годишната присъда Лула получи по най-големия корупционен скандал в Бразилия към компанията Петробраз. Делото против него беше за първокласен апартамент, получен против публични поръчки. Той отхвърля и споделя, че задачата е да му се попречи да взе участие в президентската конкуренция през октомври.

Ще излежи ли присъдата, или ще я отхвърли с ново обжалване и дали ще може да се кандидатира ще вземат решение още правосъдни инстанции. Досега той водеше в анкетите, само че днешното решение на Върховния съд може и да е завършек на политическата му кариера.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР