Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на

...
Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на
Коментари Харесай

В. Файненшъл таймс: Бившият български премиер се сблъсква с трудности за съставяне на коалиция

Бившият български министър председател се сблъсква с компликации за сформиране на коалиция. Под това заглавие английското издание " Файненшъл таймс " разяснява резултатите от изборите в България, създадени в неделя.

В обявата се установи, че десноцентристката партия ГЕРБ на някогашния министър председател Бойко Борисов е отпред в четвъртите парламентарни избори в България за последната година и половина, само че партията не е съумяла да завоюва нужното болшинството, с цел да сформира ръководеща коалиция в най-бедната страна в Европейски Съюз.

Изданието изброява кои партии влизат в Народното събрание и какъв брой % получават ГЕРБ и останалата на второ място партия " Продължаваме Промяната " на някогашния министър председател Кирил Петков. Вестникът добавя, че Политическа партия и други водещи политически сили са изключили опцията да образуват коалиция с ГЕРБ, което усилва възможностите за нови избори в близко бъдеще.

Борисов, който след десетилетие на власт беше свален през 2021 година след всеобщи антикорупционни митинги, се обрисуваше като оня, който може да преведе България през политическата и икономическата рецесия. При ръководството на Петков страната се обърна внезапно против Русия, която обичайно беше неин непосредствен сътрудник, разяснява вестникът.

Изданието цитира думите на Борисов, че е " Важно е страната да продължи да следва евроатлантическия курс, тъй че и руснаците да ни почитат. Те харесват тези, които са мощни, безапелационни и ясни ". Борисов желае също по този начин да вкара страната в еврозоната, да извърши правосъдна промяна и да продължи да диверсифицира доставките на газ от Русия.

Петков, който е прозападно насочен ученик на Харвард, заречен да се бори с корупцията, изгуби избор на съмнение през юли поради разногласия, свързани с бюджета и разширението на Европейски Съюз, след седем месеца на поста, което докара и до изборите в неделя.

Вестникът отбелязва и, че новосформираната партия " Български напредък " е минала прага за влизане в Народното събрание, а проруската партия " Възраждане " е удвоила поддръжката си до към 10 %.

Ако не бъде образувана жизнеспособна коалиция, президентът Румен Радев може да продължи със служебни държавни управления и да насрочи дата за нови избори след няколко месеца. Политическата неустойчивост обаче ще нанесе спомагателни стопански вреди на страната и ще забави задачата й за присъединение към еврозоната през 2024 година, предизвестяват анализаторите.

Вестникът цитира и Димитър Бечев, учител в Оксфордското учебно заведение за световни и териториални проучвания, който дефинира резултатите от изборите като " невъзможност ", само че който счита, че едно от решенията на тази невъзможност е " експертен кабинет ", доминиран от ГЕРБ и центристката етническа турска партия Движение за права и свободи. " Но този кабинет би бил временен ", сподели той.

Вестникът разяснява и, че популистката партия " ИТН " на фолк артиста Слави Трифонов, която победи Борисов на изборите през юли 2021 година, в този момент е изгубила благоволението на гласоподавателите и не е получила нито едно депутатско място.

 

 

Източник БТА
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР