Бившият български баскетболен национал Георги Младенов трудно удържаше емоциите си,

Бившият български баскетболен национал Георги Младенов трудно удържаше емоциите си, ...

Георги Младенов: Вече почти няма хора като Цвятко Барчовски.


Бившият български баскетболен национал Георги Младенов трудно удържаше емоциите си, когато трябваше да говори за отишлия си вчера Цвятко Барчовски. Легендата на родния баскетбол издъхна на 85-годишна възраст в Самоков.

„На мен ми е много трудно да говоря. Той беше част от моя живот и моята кариера. При него започнах през 1982 година, при него играхме на Европейско първенство, на Балканиада, на Универсиада. Невероятен характер, за него нямаше „не мога” и „не знам”, той тези думи не ги познаваше. Той си беше Цвятко Барчовски – беше уникален по някакъв начин. Поощряваше ни по някакъв негов начин, много рядко ни хвалеше за мачове, в които сме побеждавали с добра игра. При него израснах като характер – натискаше ни много на и извън тренировките. Искаше всичко да е перфектно”, заяви Младенов.

„Не съм го гледал като играч. И в ЦСКА, и в националния отбор, и в Славия винаги е бил човек, който искаше да постигне всичко. В днешно време са много малко тези хора. В тази връзка имам спомен от Балканиадата през 1984 година в Гърция, където играхме финал с домакините. Цял мач ни водеха. Шест секунди преди края той взе таймаут. Георги Глушков беше в уникална форма тогава и ни каза да играем с него. Аз не го послушах. Отиграх аз топката и вкарах тройка от 9 метра, с която станахме шампиони. Знаех, че съм свършил нещо, но разбрах, че не съм го направил по най-добрия начин. Такъв беше той.”

„Моят баскетболен живот, моето поколение мина през него. Моят живот като треньор – също. Когато се отказвах през 2002-2003, му звъннаха да го питам. Той ми каза: „Каквото си решил, каквото ти е на сърцето, това направи.” Беше ми време, да.”

„Загубихме един човек, който беше легенда в баскетбола и в спорта. Такъв е животът и трябва да продължим напред. Аз съм сигурен, че той ще остане в аналите на баскетбола като човек с непримирим характер, боец, който постига всичко с устрема си. Той получи и сега получава това признание абсолютно заслужено. Замина си легенда, която ще липсва на българския баскетболен небосклон.”

„Няма човек с неговия характер в момента. Нито пък респекта, който всяваше само с влизането си в залата. Трябва на младите български баскетболисти, а не само на тях, в момента един такъв човек, за да държи здраво юздите, защото ще ги изпуснем”, каза още Младенов.

Източник: gong.bg