Бившият австрийски лидер е обвинен в даване на фалшиви показания при разследване

...
Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц е обвинен в даване
Коментари Харесай

Бившият канцлер на Австрия Себастиан Курц е обвинен в даване на фалшиви изявления при парламентарно разследване на скандал, който свали първото му правителство, казаха прокурорите в петък.

Обвинителен акт срещу Курц, бившия му началник на кабинета Бернхард Бонели и друго неидентифицирано лице беше повдигнато в държавния съд във Виена, се казва в изявление на прокуратурата, която разследва случаи на корупция.

Съдът каза, че Курц ще бъде изправен пред съда на 18 октомври.

Обвиненията са резултат от разследване, започнало през 2021 г., когато Курц все още беше канцлер.

Средоточава се върху показанията му пред парламентарно разследване, което се фокусира върху предполагаемата корупция в първото му правителство, коалиция с крайнодясната Партия на свободата, която се разпадна през 2019 г.

Курц дръпна щепсела на това правителство, след като се появи видео, показващо вицеканцлера и лидер на Партията на свободата по онова време Хайнц-Кристиан Щрахе, който изглежда предлага услуги на предполагаем руски инвеститор.

В делото за корупция Курц е обвинен в даване на неверни показания относно ролята си в създаването на холдингова компания OeBAG, която администрира ролята на държавата в някои компании.

В комисията през юни 2020 г. Курц омаловажи ролята си в назначаването на ръководителя на държавната холдингова компания Томас Шмид. Той е бил информиран за решението предварително, но не е участвал повече, според изявлението му тогава.

Въз основа на съобщения в чата обаче прокуратурата предполага, че бившият правителствен ръководител е участвал много в избора на служители.

Курц и Шмид изглежда редовно са обменяли мнения по темата най-късно от средата на 2017 г.

Кърц винаги е категорично отричал обвиненията.

Според прокуратурата предвиденото наказание за повдигнатото престъпление е до три години затвор.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР