Бившият английски топ съдия Марк Клатенбърг разкри пред Дейли Мейл

...
Бившият английски топ съдия Марк Клатенбърг разкри пред Дейли Мейл
Коментари Харесай

Клатенбърг постави Роналдо и Меси в своя топ 5 и разказа за впечатленията си и отношенията си с тях

Бившият британски топ арбитър Марк Клатенбърг разкри пред " Дейли Мейл " имената на петимата футболисти, чиито мачове е водил, като също по този начин описа за своите усещания и връзките си с тях. Това са Кристиано Роналдо, Лионел Меси, Луис Суарес, Венсан Компани и Гари Спийд.

За Кристиано Роналдо

" Това, за което най-вече му се възхищавах, беше умеенето му да усъвършенства играта си, когато тимът му е в сложен миг. Свирих му, когато беше млад във Висшата лига, а по-късно и в Мадрид, като постоянно се справяше. Знаеш, че споделяш един терен с неповторим състезател, който може да промени развоя на мача за един момент. Разбирах се доста добре с него. Когато се качвах за медала ми след финала на Евро 2016, той се опита да ме прегърне. Това беше равнището на почитание сред двама ни. Натъжих се, когато се контузи при започване на въпросния край, тъй като загубихме огромен състезател. Никога обаче не съм се отнасял към него друго по отношение на различен футболист и мисля, че по тази причина имахме положителни взаимоотношения.

“After one game, a shirt came into my dressing room signed: 'To Mark, best wishes, Cristiano Ronaldo'. I hadn't even asked for it. It was such a nice gesture. I don't think I ever booked him, maybe that's why I got the shirt!” — English referee Mark Clattenburg pic.twitter.com/WvqU5HnGG8
— Parted Beard (@LIVERsuperPOOL) May 8, 2020
След един мач открих негова подписана фланелка в съблекалнята ми: " За Марк, с най-хубави пожелания, от Кристиано Роналдо ". Това беше доста прекрасен жест Смятам, че в никакъв случай не съм му губел времето. Може би по тази причина се снабдих с тази фланелка. Първия път, в който свирех на Реал Мадрид, помня по какъв начин Икер Касийяс получи топката от един ъгъл и след три паса вкараха гол. Топката даже не мина през центъра на терена. Ето какво могат да вършат огромните играчи като Кристиано. Много е бърз и акуратен. Не съм сюрпризиран, че Реал не са същите без него. Във финала на Шампионската лига през 2016 година знаех, че той не е доста добре физически, само че още веднъж беше шоуто на Кристиано Роналдо.

За Лионел Меси

Когато за първи път свирех на Меси, в действителност се разчувствах. Беше на мач Барселона - Пари Сен Жермен и когато бях толкоз близо, помня, че си помислих: " О, Боже мой, това е необикновено ". Когато ръководиш дуел, нормално гледаш топката. При него можеш да изгубиш взор от нея. Така че си представете какво им е на бранителите... Трябваше да трансформира метода, по който проучих обстановката, когато той беше с топката. Толкова е умел, че противниците се пробват да го спрат по всевъзможни способи. Понякога го изритват в крайници, различен път го избутват в горната част на тялото... В мача с ПСЖ го предизвестих за негово изритване против неприятелски състезател, само че той по този начин и не се оплака, нито сподели нещо. Като арбитър постоянно желаех да съм на еднакъв терен с него, тъй като знаех, че дуелът може да е специфичен.

Mark Clattenburg selects the five greatest players he refereed https://t.co/sf880NVO9u
— MailOnline Sport (@MailSport) May 7, 2020
За Луис Суарес

Първият мач, в който му свирех, беше на Аякс, като той вкара 4 гола. Когато се прибрах у дома, споделих на приятелите си: " Какъв състезател, необикновен е ". Имаше тъмна страна като Диего Коща, само че и огромен гений. Зарадвах се, щом той подписа с Ливърпул, тъй като знаех какъв футболист идва във Висшата лига. Винаги ми говореше на испански, само че аз съм свирел по целия свят и познавах обидите, тъй че му ги връщах. Това го изненадваше. Хората приказват за футболните правила. Да, добре, само че за мен ръководенето на мачовете има повече общо с контрола върху срещата и играчите. Трябва да се опитваш да помагаш на играта и да си допустимо най-хубав. Нужно беше да знаеш по какъв начин да се справяш с футболисти като Суарес. Ако не го правех, това щеше да му навлече повече проблеми в бъдеще.

За Венсан Компани

Сигурно най-хубавият централен бранител, който съм виждал във Висшата лига, като имах огромен почит към него. Подкрепяше съдиите и постоянно говореше по оправдателен метод. Санкционирал съм го, само че постоянно се връщаше и имаше време за теб. Помня по какъв начин един път позволих неточност през първото полувреме и когато се връщахме от почивката, той ми сподели: " Марк, играчите също бъркат. Ти направи неточност. Забрави за това и да продължим напред ". Такъв човек е Компани. Получи червен картон по време на Белгия - Израел за прекъсване на офанзива. Беше вторият му жълт картон, а той го одобри. Седмица по-късно управлявах дербито на Манчестър на " Олд Трафорд ". През първата част имаше меле, в което той се беше присъединил. На живо изглеждаше неприятно, като асистентът ми сподели, че е за жълт картон. Компани напусна мача контузен, а след него пристигна и ми сподели: " Благодаря ти за това, нямам потребност от два червени картона за една седмица ".

Mark Clattenburg named the greatest five players he ever refereed

1. CR7
2. Leo
3. Suarez
4. Kompany

Can you guess the fifth?#RadioGuvnor#TheBestInTheBusiness #NulliSecundus#SPNAfrica pic.twitter.com/aY4zlTDJ80
— Sammy (@wejinyasam) May 8, 2020
За Гари Спийд

Когато бях млад и се пробвах да се затвърдя във Висшата лига, усещах огромно напрежение. Гари обаче ме улесняваше, постоянно ме хвалеше. Дори когато грешиш той ти споделя да продължаваш напред. Говореше ти по време на мача, като това също оказва помощ на рефера. Беше благородник. Други играчи като Крейг Белъми не помагаха и те нервират в мача, а това го правеше сложен. Хората не си дават сметка какво правеше Гари в това отношение и мисля, че това е нещо, което днешните играчи би трябвало да вършат. Беше извънреден футболист и необикновен човек. Можеше да управлява мача от средата на терена, да вкарва голове и да предотвратява такива. Мисля, че в никакъв случай не съм го гонел от игра.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР