Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело срещу технологичните гиганти

...
Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело срещу технологичните гиганти
Коментари Харесай

Тръмп съди Facebook, Google и Twitter за цензуриране

Бившият американски президент Доналд Тръмп заведе дело против софтуерните колоси Фейсбук, Гугъл и Twitter с изказване, че е жертва на цензура.

Съдебният иск е ориентиран и към изпълнителните шефове на трите компании, съобщи „ Би Би Си “.

Акаунтите на Тръмп бяха блокирани през януари поради опасения за поощряване на протестиращите му поддръжници, които щурмуваха постройката на Конгреса на Съединени американски щати. Сега президентът се изправи против обществените медии и демократите, които упрекна в поддържане на дезинформация.

Той разгласи, че упорства за прекъсване на „ заглушаването “, на попадането в черен лист, на прогонването. Искът приканва за преустановяване на хипотетична цензура. Тръмп изясни, че в случай че ограничавания могат да бъдат наложени на един президент, то „ могат да го създадат на всеки “.

Според Twitter изявленията, довели до блокирането на акаунта на Тръмп поради „ прославяне на насилието “, са от 8 януари, два дни след щурма на Капитолия. Размириците се случиха след безпочвените изказвания на Тръмп, че Джо Байдън е спечелил президентските избори с машинация.

Същевременно републиканците съдружници на Тръмп в Конгреса разгласиха записка, описваща техен проект против огромните софтуерни компании.

Отправен бе апел за антитръстови ограничения и „ разтрошаване “ на фирмите, както и за преправка на закон, прочут като Раздел 230. Той дава на Фейсбук и Twitter статус на „ платформи “ вместо на „ издатели “ и всъщност ги стопира от това за носят отговорност за нещата, които потребителите разгласяват.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР