Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в

...
Бившият американски президент Доналд Тръмп спечели убедително първичните избори в
Коментари Харесай

Реваншът срещу Байдън е все по-вероятен, Тръмп спечели първичните избори в Ню Хемпшър

Бившият американски президент Доналд Тръмп завоюва безапелационно първичните избори в щата Ню Хемпшър , като по този метод може да оглави конкуренцията за номинацията на Републиканската партия, съобщи Асошиейтед прес и означи, че това наподобява ще направи реванша против президента Джо Байдън през ноември все по-вероятен.

Резултатът в Ню Хемпшър е крах за някогашната непрекъсната представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Ники Хейли, която приключи на второ място, макар че влага доста време и финансови средства в щата, прочут с самостоятелния си темперамент. Тя е последният важен кандидат за номинацията на Републиканска партия за президентските избори, откакто губернаторът на щата Флорида Рон Десантис приключи кандидатпрезидентската си акция през уикенда, което ѝ разреши да води своята акция като единствената опция на Тръмп.

Съюзниците на Тръмп ускориха натиска върху Хейли да се откаже от конкуренцията още преди затварянето на изборните секции, само че Хейли даде обещание да продължи акцията си и след оповестяването на резултатите. В речта си пред своите поддръжници тя ускори рецензиите си към някогашния президент, като сложи под въпрос неговата умствена прозорливост и показа себе си като претендент на обединяването, който ще докара до промяна на поколенията.  " Тази конкуренция надалеч не е свършила. Остават още десетки щати ", сподели Хейли, до момента в който някои от присъстващите повтаряха: " Не е свършила! "

В същото време Тръмп към този момент може да се похвали, че е първият претендент за президент на Републиканската партия, който печели първичните избори в Айова и Ню Хемпшър, откогато през 1976 година двата щата застанаха отпред на изборния календар, мощен симптом за това какъв брой бързо републиканците се сплотиха към него, с цел да го създадат собствен претендент за трети следващ път.

Тръмп реализира изключително високи резултати в най-консервативните региони на щата, до момента в който Хейли завоюва в по-либералните.Единствените региони, в които Хейли води пред Тръмп съгласно предварителните резултати, са обитаеми места, чиито поданици са с демократични възгледи като столицата на щата град Конкорд, а също градовете Кийн и Портсмът.

С лесните си победи в тези два първи щата, където се организират първоначални избори, Тръмп показва дарба да сплоти фракциите на огромната остаряла Републиканска партия твърдо зад себе си. Около половината от гласоподавателите републиканци на първичните избори в щата Ню Хемпшър обаче обявиха, че са доста или ненапълно загрижени, че Тръмп е прекомерно краен, с цел да успее да завоюва общите избори, сочи социологическо изследване на електората в щата на " АП Воуткаст ", поръчано от Асошиейтед прес. Агенцията отбелязва, че единствено към една трета от тях споделят същото за Хейли.

Според прогнозните резултати на " Едисън рисърч " Т ръмп има 55,6 % против 42,8 % за Хейли при 33 % преброени гласове . Това значи, че Тръмп ще завоюва най-малко 12 от делегатите на щата Ню Хемпшър, а Хейли - 9, като към момента един пратеник остава да бъде разпределен, отбелязва Ройтерс.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР