Бившият американски президент Доналд Тръмп е опитал да се обади

...
Бившият американски президент Доналд Тръмп е опитал да се обади
Коментари Харесай

Тръмп опитал да се обади на свидетел от комисията за 6 януари

Бившият американски президент Доналд Тръмп е опитал да се обади на очевидец, който още не е дал показания пред комисията на Конгреса, проверяваща нападението против Капитолия на 6 януари 2021 година Това съобщи заместник-председателката на същата комисия Лиз Чейни по време на седмата обществена сесия на комисията, която се организира на 12 юли.

Конгресменката републиканка от Уайоминг добави, че за случилото се е известено министерството на правораздаването на Съединени американски щати.

" Приемаме доста съществено всички опити за повлияване на показанията на очевидец ", увери тя.

Все още не е ясно дали това деяние на някогашния държавен глава е задоволително единствено по себе си, с цел да бъде измамен под отговорност, разгласи пред Си Ен Ен конгресменът Джейми Раскин, който също е част от комисията, проверяваща събитията от 6 януари.
Среща в Овалния кабинет
Съветниците на Тръмп, които на 12 юли приказваха пред комисията, разказват с термина " лудите " ( " The crazies " ) околните сподвижници на Тръмп, които през декември към момента вярвали в недоказаните изказвания за изборни измами и подхранвали илюзиите на републиканеца.

В тима на " лудите " влизат юристите Сидни Пауъл и Руди Джулиани, както и някогашният консултант по национална сигурност на Тръмп военачалник Майкъл Флин. На 18 декември 2020 година, няколко дни откакто изборната гилдия удостоверява резултата от изборите, тримата правилни съдружници посещават Тръмп в Овалния кабинет, дружно с някогашния изпълнителен шеф на Overstock.com Патрик Бърн. Там те разискват тактики по какъв начин да обезпечат успеха на републиканеца. Една от дискутираните хрумвания била да бъдат конфискувани машините за гласоподаване.

В даден миг в стаята нахлул съветникът на Тръмп Пат Чиполоне. Според неговите показания пред комисията полемиката скоро прераснала в 6-часов спор сред " лудите ", които предложили все по-безумни хрумвания за това по какъв начин Тръмп може да се задържи в Белия дом, и съветниците му, които се опитвали да го убедят, че би трябвало да признае проваляне.

" Винаги се връщахме към един елементарен въпрос: " Къде са доказателствата? ", отбелязва Чиполоне.

Пауъл отвърнала възмутено, че " би трябвало да знае ", само че неведнъж отказала да навлезе в детайлности. Руди Джулиани също не оставал задължен на присъстващите съветници и почнал да ги назовава " слабаци ".

Срещата завършила в среднощ като Тръмп, за смут на съветниците си, избрал да застане на страната на " лудите " - показал Пауъл, която подкрепяла изземването на машините за гласоподаване, за " специфичен консултант ".

През идващите няколко часа обаче някогашният държавен глава избра друга тактичност, с която да остане на власт след 20 януари 2021 година Той разгласява туит, който съгласно комисията довел до щурмуването на Капитолия.
Туит за 6 януари
На 19 декември, часове след срещата в Овалния кабинет, Тръмп разгласява обръщение в обществената мрежа, което съгласно комисията съставлява апел да се обърне резултатът от изборите.

" Голям митинг във Вашингтон на 6 януари. Бъдете там, ще бъде диво! ".

Държавният глава засяга митинга " Спрете кражбата ", който един от неговите поддръжници провежда в деня, в който Конгресът и вицепрезидентът Майк Пенс би трябвало да сертифицират резултатите от изборите.

В часовете след този туит една протръмпистка група, " Жените за Америка преди всичко ", пожелава да реалокира датата си за митинг от 22 януари на 6 януари.

На идващия ден Али Александър, водач на организацията " Спрете кражбата ", записва " wildprotest.com ". Поддръжниците на Тръмп, в това число известният водещ на тайни излъчвания Алекс Джоунс, стартират да назовават 6 януари " исторически ден ".

Комисията показа доказателства, че Тръмп може да е прекарал идващите няколко седмици след този туит в планирането на митинга и последвалия марш до Капитолия. Комисията показа непредставяна до момента чернова на туит, който Тръмп е видял (но не е публикувал). В тази чернова той предизвиква тръмпистите да маршируват до Капитолия.

Това разобличаване слага на дневен ред основен въпрос - дали лоялистите на Тръмп в Белия дом са комуникирали с уредниците на митинга по отношение на този проект? Бяха огласени и записи на уредниците на митинга в дните преди 6 януари, в които те разискват по какъв начин президентът да поведе натрупалото се голям брой към Капитолия.

Комисията също уточни, че Тръмп е нанесъл съществени корекции върху речта си на 6 януари. Например, по проект е трябвало да спомене името " Майк Пенс " единствено един път, само че го е направил 8 пъти. Четири пъти пък е отправил апел към поддръжниците си да " останат мощни " и да си върнат страната, вместо един път.
Свидетелства на екстремисти
Основната цел на комисията е да свърже Тръмп с най-екстремните щурмуваци от 6 януари. Според конгресмените Тръмп е имал директно въздействие върху дейностите на радикалните фракции и ги е приветствал. Комисията неотдавна потвърди, че някогашният държавен глава е знаел, че въоръжени протестиращи участват на речта му, и ги е насърчавал да го съпроводят до Капитолия. Причината, заради която той не го прави, е обвързвана с решението на охраняващите го сътрудници, които му обяснили, че не могат да го защитят и срещу волята му го прибират в Белия дом.

На 12 юли пред комисията приказваха двама екстремисти, щурмували Капитолия. Стивън Ейърс, който се призна за отговорен поради дейностите си на 6 януари, разгласи, че изказванията на Тръмп в обществените мрежи са го предиздвикали да повярва, че изборите са били откраднати.

" Висях на всяка една дума, която споделяше ", описа Ейърс и добави, че в случай че е знаел за мнението на съветниците на президента, евентуално е нямало да напусне дома си в Охайо и да се причисли към " Спрете кражбата ".

Той твърди, че в началото не е възнамерявал да нахлуе в Капитолия, само че е бил въодушевен от речта на Тръмп. Напуснал постройката на Конгреса едвам откакто видял известията на някогашния президент в туитър, в които той приканва симпатизантите си да се приберат по домовете - няколко часа след началото на офанзивите.

Пред комисията приказва също някогашният представител на крайнодясната формация " Клетвопазителите " Джейсън ван Татенхов. Според него обединенията от рода на " Клетвопазителите " процъфтяват посредством пропагандата и неприятната осведоменост на хората.

Татенхов счита, че дружеските взаимоотношения сред Тръмп и радикалните групировки не са завършили.

" Мисля, че извадихме извънреден шанс, че нямаше повече клане ", сподели той. " Страхувам се за този идващ избирателен цикъл, тъй като кой знае до какво може да докара – в случай че президент, който е подготвен да внушава и провокира революция измежду почитателите си, употребявайки неистини и измами без значение от последствията върху хората... какво друго ще направи, в случай че бъде определен още веднъж? "
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР