Бившият американски полицай Дерек Шовин, обвинен за убийството на афроамериканеца

...
Бившият американски полицай Дерек Шовин, обвинен за убийството на афроамериканеца
Коментари Харесай

Американският полицай, обвинен за убийството на Джордж Флойд, обжалва присъдата си

Бившият американски служител на реда Дерек Шовин, упрекнат за убийството на афроамериканеца Джордж Флойд през 2020 година, апелира присъдата си от 22 години и половина затвор. Това излиза наяве от огласени през вчерашния ден правосъдни документи, съобщи Франс прес.

Дерек Шовин е подал апелативна тъжба против 14 точки от присъдата, постановена на 25 юни от правораздаването в щата Минесота. Той се оплаква по-специално от това, че съдията не е разпоредил заседателите да бъдат изолирани по време на процеса. Присъдата му бе посрещната с облекчение в страната, която се опасяваше от ново нажежаване на атмосферата, в случай че той излезе свободен от правосъдната зала.

Преди Шовин единствено десетина служители на реда в Съединени американски щати са били наказвани със затвор за убийства, осъществени при осъществяване на служебните си отговорности. На 25 май 2020 година 44-годишният служител на реда Дерек взема решение да арестува Джордж Флойд, обвинен, че е купил цигари с подправена банкнота от 20 $. Заедно с още трима сътрудници той го просва по стомах и натиска с коляно врата му. Полицаят продължава да натиска близо 10 минути макар хриптенето на Флойд и молбите на ужасени минувачи, даже когато пулсът на арестувания става неоткриваем.

Агонията на Флойд, снимана на видео от минувачи, шокира света и провокира всеобщи митинги против расизма и полицейското принуждение. Шовин твърди, че е следвал общоприетите в полицията процедури за респектиране на непокорни обвинени.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР