Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи

...
Бившият адвокат на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи
Коментари Харесай

Бивш адвокат на ЦСКА даде мрачна прогноза за бъдещето на някои клубове

Бившият юрист на ЦСКА Радостин Василев, който продължава да работи интензивно в българския футбол, даде изявление за Канал 3.

Г-н Василев, несъмнено от много време не сте имали толкоз свободно време. Как се справяте?

– Да, в моята адвокатска фирма има единствено по един дежурен юрист. Аз почивам повече и отстранявам внимание на сина си. С него учим материала за първи клас много интензивно.

Има доста разногласия и полемики за довършването на сезона. Вие бяхте измежду създателите на позицията на Арда, Ботев Враца и други клубове за преустановяване на шампионата…

– През последните дни имам огромен контакт с доста клиенти, които ме питат тъкмо това – дали ще продължат шампионатите. Смятам, че е изцяло допустимо, в случай че до юни не се възобнови шампионатът, подобен въобще да няма. Може да бъде оповестена нулева година или ще има някакви решения за евроучастници и изпадащи – това ще се преценя от БФС.

Президентът на УЕФА Чеферин уточни три разновидността за краен период, в който шампионатите би трябвало да бъдат възобновени…

– БФС ще съблюдава това, което бъде решено от УЕФА. Ако УЕфА реши, че няма метод да бъдат обновени шампионатите, оттова има два разновидността – краткотрайните класирания да станат дефинитивни или да се стигне до нулева година, което обаче е по-малко допустимо съгласно мен.

При нас първият вид е подновяването да бъде на 1 май, само че той е неосъществим. Вторият е да стартираме към 23-24 май, а третият е скептичен – без възобновяване на мачовете.

– Според мен няма да се стигне до някой от трите. По-скоро, в случай че е допустимо, може да забележим доиграване през юни и юли, и то в пълнометражен вид на шампионата. По отношение на българското състезание най-малко. Препоръчвам на БФС във връзка със създалата се обстановка и изиграването на мачовете през юни или юли просто да отпадне лятната подготовка и тук да се заиграе в цикъл пролет – есен. Това е доста по-удачният вид за клубовете в Източна Европа. Така ще се спести и ненужната лятна подготовка, която единствено накъсва ритъма. А през зимата по този начин или другояче тук не може да се играе. Сега е моментът за смяна. Ако приключим сполучливо през юли, то би трябвало неотложно да стартираме идващия сезон, който би трябвало да завърши по-бързо поради Европейското през 2021-а…

А по какъв начин ще се отрази най-лошият вид – да запазим актуалната картина, без доиграване на купата?

– Ако това се случи, огромна част от българските клубове ще имат извънредно огромни финансови усложнения. Съмнявам се, че форматът на Първа и Втора лига ще е пълностоен отсега нататък, тъй като доста клубове ще банкрутират – разчитат на тв права, на спонсори, а и притежателите им имат бизнес, който страда. Ние не сме наранени от билети и маркетинг, само че все пак огромна част от клубовете изобщо няма да съществуват.

ЦСКА излезе с писмо, с което насочи апел за помощ към българските клубове. Редно ли е да се желае помощ в това състояние на цялостен блокаж?

– Това е решило управлението на ЦСКА. Държавата не може да помогне на бизнеса, а какво остава за нещо друго. БФС също може да помогне, откакто завърши пандемията и може да допусне клубове до присъединяване с финансови гаранции. Тези гаранции би трябвало да се включат. Защото част от професионалните ни клубове не са професионални, а единствено мимикрират такова нещо.

Има и вид с 18 тима в елита…

– Тази концепция я намирам за неприемлива. Твърде доста тимове, не мисля, че е подобаващ вид. Но актуалната скица е извънредно несполучлива и би трябвало да се отстрани. Просто не виждам по какъв начин ще има 18 тима. Ние нямаме запас и за 14…

Как гледате на процеса с понижаване на заплатите в родния футбол?

– Съвсем естествен развой, неизбежно е. ФИФА също има такова предложение в международен проект. Нямаме универсално решение в региона на спорта. При българските играчи работи Кодексът на труда и едностранно понижаване на заплатата няма по какъв начин да се случи, а би трябвало да се подписа съглашение с играчите. Но е неотложно да стане, тъй като в средносрочен проект служащите, т.е. футболистите, няма да поставят труд. Договорите на играчите са главно до края на май или юни. Проблем става, в случай че някой е сключил прелиминарен договор с различен клуб от лятото. Тук евентуално ще се вземе решение на интернационално равнище. Кашата е цялостна. Но анексите се вършат от всеки клуб у нас, с цел да може въпреки всичко футболистите да получават някаква заплата. Има я опцията и за преустановяване на договорите им от страна на клуба. Има такова изискване към този момент – 15 дни без никаква активност. Но намаляването на заплатата е двустранен акт, с който и играчите би трябвало да са съгласни.

Очаквате ли да има играчи, които не желаят да си понижат заплатите у нас?

– То към този момент има такива играчи. И футболисти, и клубове ни търсят като юристи за консултация в тази обстановка. Има много такива случаи, и то в един и същи клуб, в един от огромните ни. Не желая да кажа кой. Тази рецесия ще докара у нас до понижаване доста на задграничните футболисти и до нормализиране на заплатите на играчите. Тази рецесия ще има пречистващ резултат. В интернационален проект пък надали ще има големи прехвърляния. Картата на международния футбол ще се промени.

А смятате ли, че водещите клубове у нас – Лудогорец, ЦСКА, Левски, Локо Пловдив, Берое, в този момент може да прибягнат към повече българи?

– Тези тимове, като изключим Лудогорец, през последните 10 години нямат никакви триумфи в евротурнирите. Те евентуално няма да имат и с българи, само че най-малко ще се ускори вътрешната ни конкуренция. Някои от тях като ЦСКА обаче разчитат на привличането на свободни сътрудници на ниска цена и скъпата им продажба. Това ще им наруши сметката на края на годината. Никой не знае какво ще стане.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР