Бившите граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай

...
Бившите граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай
Коментари Харесай

Тежкият наказателен съд в Турция отново поиска героя Михаил Цонков и колегите му, защитили границата от бракониери

Бившите граничари Михаил Цонков, Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов през днешния ден сутринта са привикани в Съдебната палата в Бургас, където са им връчени призовки за правосъден развой в Турция, оповестява " Флагман ". Въпреки уверенията персонално на основния прокурор Сотир Цацаров доскоро повече от година, очевидно ходенето по тъгите за героите, защитили границата ни от бракониери, стартира още веднъж.

Както Флагман.бг пръв заяви, при започване на м. година четиримата получиха призовки от Тежкия углавен съд в Къркларели, където трябваше да се явят по обвинявания в ликвидиране, без обаче магистратите от южната ни съседка да приложат никакви доказателства за това. Тогава след месец и половина очакване за смелите бургазлии институциите най-сетне се задействаха и Цонков, Костов, Николай Петков и Живко Петков получиха уверението, че няма да се стигне до изгонването им в Турция.

Около година по-късно обаче кошмарът за тях се повтаря! Сега към този момент турската страна упреква граничарите, че закононарушението е осъществено в техни териториални води и на техен транспортен съд.

Припомняме, че на 17 април 2008 година при конфликт с турски бракониери на калкан, нарушили морската ни граница, от служебното оръжие на граничен служител на реда Михаил Цонков е създаден изстрел, предизвикал гибелта на единия от риболовците. Цонков и двама негови сътрудници са имали заповед да задържат непознатата гемия. При опит да спрат плавателния съд обаче, тримата срещнали гневна опозиция от страна на турците. Те не се подчинили и на заповедта да спрат, произнесена на три езика. Вместо това бракониерите пробвали да потопят патрулния катер, като го надупчили с канджи. Започнал ръкопашен пердах, при боричкането един от турците се опитал да избие револвера от ръката на Цонков. Двамата се оплели в мрежите и при рухването им служебният " Скорпион " гръмнал единствено един път. Изстрелът обаче се оказал съдбовен за Ерджан Ялчън, който умря на път за бургаската болница.

На 26-ти ноември 2009 година Военно-апелативният съд оправдава напълно Михаил Цонков. В края на 2014 година Европейският съд за правата на индивида прави същото, като дефинира като неприемлива жалбата на околните на починалия нарушител. Магистратите в Страсбург одобряват, че се касае за трагичен случай, само че очевидно и тяхното мнение не е задоволително за диктатора Реждеп Ердоган.

Българските граничари ще бъдат защитавани от опитния бургаски правист Росен Кожухаров.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР