Бившите , формиращи съпротивително движение в укрепена долина, се подготвят

...
Бившите , формиращи съпротивително движение в укрепена долина, се подготвят
Коментари Харесай

Афганистанската съпротива е готова за конфликт, но предпочита преговори

Бившите, формиращи съпротивително придвижване в укрепена котловина, се приготвят за " дълготраен спор ", само че също по този начин се стремят да договарят с талибаните, сподели пред Агенция Франс Прес техният представител.

Откакто поеха контрола над страната след мълниеносно нахлуване на столицата Кабул, хиляди хора са се отправили към Панджшир, както с цел да се причислят към борбата, по този начин и да намерят несъмнено леговище, с цел да продължат живота си, сподели Али Майсам Назари.

В Панджшир Ахмад Масуд, наследник на именития пълководец на муджахедините Ахмад Шах Масуд, погубен от „ Ал Кайда “ два дни преди атентатите на 11 септември 2001 година, събра бойни сили от към 9000 души, добави Назари.

Снимките, направени от AФП по време на подготвителни извършения, демонстрират десетки новобранци, изпълняващи физически управжнения, и шепа бронирани „ Хъмви “-та, които минават през долината североизточно от Кабул.

Основната цел на Националния фронт на съпротивата (НФС) е да се избегне по -нататъшно клане в и да се упорства за нова система на ръководство. Но Назари сподели, че групата също е готова за спор и в случай че талибаните не договарят, те ще срещнат опозиция в цялата страна.

„ Условията за спокойно съглашение с талибаните е децентрализация - система, която подсигурява обществена правдивост, тъждество, права и независимост за всички “, сподели Назари, отговарящ за външните връзки на НФСF, и добави, че в случай че талибаните не са съгласни, тогава ще се стигне да „ дълготраен спор “.

Разговорите сред локалните водачи от северната част на Афганистан и управляващите в Пакистан са се водили единствено преди дни, добави той.

Докато талибаните управляват по-голямата част от Афганистан, Назари оптимистично акцентира информациите, че локалните милиции в някои области към този момент са почнали да се съпротивляват на твърдото им ръководство и са основали връзки с НФС на Масуд. „ Масуд не е давал заповед тези неща да се случат, само че всички те са свързани с нас “, сподели Назари.

" Талибаните са претрупани. Те не могат да бъдат на всички места едновременно. Ресурсите им са лимитирани. Те нямат поддръжка измежду болшинството. "

Той сподели обаче, че Масуд е имал разнообразни възгледи за Амрула Салех, вицепрезидент на страната, който също е в долината и предходната седмица се зарече да управлява въстание.

" Г-н Салех е в Панджшир. Той избра да остане в страната и да не бяга ", сподели Назари, отбелязвайки, че мощната антипакистанска позиция на Салех е в несъгласие с Масуд, който желае положителни връзки с подкрепящия талибаните комшия на Афганистан. " Г-н Салех е антиталибански и антипакистански надъхан. Това не значи, че е част от това придвижване. Той е в Панджшир и е почитан. "

Целта сега е да защитим Панджшир и неговия народ, сподели Назари. " Ако има някаква експанзия, тъй като нашата битка е единствено за отбрана; в случай че някой ни нападна, ние ще се защитим. "

Наред с бойните сили на Масуд, Панджшир в този момент е хазаин на повече от 1000 разселени хора от цялостен Афганистан, които са се изсипали в долината, търсейки леговище, сподели Назари.

" Виждаме, че Панджшир се трансформира в безвредна зона за всички тези групи, които се усещат застрашени в други провинции. "

Той добави, че в провинцията е имало приток на интелектуалци, деятели за правата на дамите и правата на индивида и политици, " които се усещат застрашени от талибаните ".
 Седем цивилни починаха в хаоса на летището в Кабул Седем цивилни починаха в хаоса на летището в Кабул
Седем афганистански цивилни са починали в хаоса покрай летище Кабул, заяви английското министерство на защитата в неделя. „ И...

Масуд моли за даване на оръжия от Съединени американски щати в обява във 4Вашингтон пост “ в четвъртък.

Назари сподели пред Агенция Франс Прес, че те също се нуждаят от филантропична помощ, с цел да се хранят и да се грижат за новодошлите.

Масуд е решен да застане до хората от долината и да поеме мантията на татко си, добави Назари, наблягайки, че Афганистан се нуждае от федеративна система на ръководство, с цел да затвори своя безконечен цикъл от войни.

" Войната е единствено непряк артикул от спора в Афганистан. Това, което е предизвикало спора, е, че Афганистан е страна, формирана от етнически малцинства... (и) в многоетническа страна не може да има една етническа група, която да господства в политиката, а други да наличие в покрайнините. "

Назари споделя, че съпротивата на Масуд и други в целия Афганистан са жизненоважни за реализирането на тази смяна. " Панджшир постоянно е бил фар на вярата. "

Още от АЗИЯ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР