Бивши служители на БНТ, бивш председател на СЕМ и общественици,

...
Бивши служители на БНТ, бивш председател на СЕМ и общественици,
Коментари Харесай

Бивши служители на БНТ и СЕМ искат оставката на Кошлуков

Бивши чиновници на Българска национална телевизия , някогашен ръководител на Съвет за електронни медии и общественици, които са известни в разнообразни сфери, желаят оставката на настоящия шеф на националната телевизия Емил Кошлуков.

Те се опълчват на промени в Закона за радиото и малкия екран, които Вежди Рашидов е внесъл като законопроект. В него се трансформират качествата, които шеф на Българска национална телевизия или БНР би трябвало да има, удължава се и мандата.

Спортният публицист, който до неотдавна беше едно от най-известните лица на Българска национална телевизия , Камен Алипиев разгласява цялата декларация, виждат се и и хората, които застават зад тези думи. Сред тях са някогашният ръководител на Съвет за електронни медии Мария Стоянова, някогашният шеф на дирекция " Информация " в Българска национална телевизия Уляна Пръмова, аниматорът Тео Ушев, режисьорът Явор Гърдев, музикантът Иван Лечев, писателят Георги Господинов, политологът Евгений Дайнов и други.

Ето и цялостния текст:

Отворено писмо за Българска национална телевизия като социална медия и за оставката на генералния шеф Емил Кошлуков

Уважаеми фенове, скъпи другари!

Когато хиляди от Вас изпълват централните площади на градовете, когато гражданското общество се бунтува в името на полезности като правдивост, тъждество пред закона и независимост на словото, в Народното събрание ненадейно се подава план за изменение на Закона за радиото и малкия екран (ЗРТ).

Председателят на парламентарната комисия по културата и медиите бърза с промени, които подменят критериите за професионалния опит на генералния шеф на Българска национална телевизия (чл. 66, алинея 1); които усилват мандата му от три на пет години (чл. 66 алинея 2); основават се предпоставки членовете на Съвета за електронни медии да стават все по-зависими (заличаване на фрази в член 29, алинея 1 и 2). Внасянето им тъкмо в този миг основава натрапчивото чувство, че още веднъж нещо се прави небрежно и на мрачно – за сметка на публичните медии и техните фенове и слушатели. Ето за какво настояваме разискването и гласуването на измененията в Закон за радиото и телевизията да се отсрочат за по-спокойни дни и то след обществено разискване.

Недоумяваме и питаме кому е нужно и неотложно ли е да се вършат такива противоречиви промени тъкмо в този момент? Необходими ли са, с цел да се подсигурява плурализмът на гледните точки в публичния снабдител на медийни услуги? Предложенията ще допринесат ли за по-обективната осведоменост на аудиторията? Ще стане ли с тях регулаторът Съвет за електронни медии по-независим?

В момента Българска национална телевизия се ръководи от общоприет шеф със съмнителна професионална подготовка за заеманата служба. Действията му демонстрират, че се управлява не от желанието за реформиране на публичната телевизия и увеличение на нейната зрителска публика, а от персонални подбуди и реваншизъм, като непрестанно предизвика кавги. Изявленията му показват липса на нормативна, медийна и отзивчива подготвеност.
За малко време Българска национална телевизия изгуби престижа, който си извоюва с обективността, диалогичността и насочването на програмната тема към нашите фенове без политическа и властова взаимозависимост.

Обръщаме се и към нашите сътрудници в Българска национална телевизия – спомнете си, по какъв начин през 2013 година малкия екран беше приветствана за своя професионализъм, а през днешния ден репортерите й са остракирани. Не поради техните качества, които са безспорни, а поради загубата на доверие, поради съмненията в обслужване на ползи, които нямат нищо общо с публичната й функционалност. Това става при и поради ръководството на господин Кошлуков.

Уважаеми сътрудници, не се опасявайте да издигнете глас в отбрана на истината. Няма по какъв начин да служим на публичния интерес, в случай че робуваме на страха, цензурата или автоцензурата.

Г-н Кошлуков ,

Обръщаме се и към Вас. В момента на дневен ред стои не казусът за удължение на Вашия управнически мандат, а за Вашата оставка. Колкото по-скоро се случи това, толкоз по-бързо Българска национална телевизия ще се възвърне като социална медия и ще върне доверието на своите многочислени фенове. Нашата професионална журналистическа съвест не ни оставя равнодушни и към апелите за Вашата оставка, които български граждани/зрители насочат пред постройката на Българска национална телевизия. Такива апели не са звучали на „ Сан Стефано “ № 29 от тридесет години насам, само че откогато Вие бяхте подложен на управителни длъжности в Българска национална телевизия – на първо време като програмен, а по-късно като общоприет шеф – те зачестиха. Смятате ли, че по този метод се гради и укрепва престижът на една социална медия със 60 годишна история?

Тази наша позиция не е израз на реваншизъм. Просто не един път се сблъскахме с Вашите така наречен управнически способи, господин Кошлуков.

Призоваваме за необятна социална поддръжка на всички, които милеят за Българска национална телевизия.

Мария Стоянова, ръководител на Съвет за електронни медии (2016-2017), дълготраен сътрудник на Българска национална телевизия за Германия и Западна Европа
доктор Горан Благоев, създател, водещ и изпълнителен продуцент на предаването „ Вяра и общество “, водещ на предаването „ История.БГ “, с 28 годишен стаж в Българска национална телевизия
Роберт Ковачев, основен продуцент на Вътрешни продукции в Българска национална телевизия до 2018, създател на предаването „ Референдум “, с 26 годишен стаж в Българска национална телевизия
Боряна Пунчева, режисьор, с над 30 годишен стаж в Българска национална телевизия
Камен Алипиев, състезателен коментатор и изпълнителен продуцент в Българска национална телевизия , с 32 годишен стаж в Българска национална телевизия
Бойко Станкушев, журналист в Българска национална телевизия до 2015 година, шеф на Антикорупционен фонд
Уляна Пръмова, дълготраен публицист и шеф на Българска национална телевизия (2004-2010)
Марио Гаврилов, стопански публицист, водещ на предаването „ Бизнес.БГ “ до март 2020 година, с 22 години стаж в Българска национална телевизия
Камелия Дончева, началник направление Програмно обезпечаване до април 2020 година, с 20 годишен стаж в Българска национална телевизия
Искра Ангелова, създател, сценарист и водещ на предаването „ Нощни птици “ до 2019 година
Милена Гетова, режисьор-документалист, режисьор на предаването „ Нощни птици “
Веселин Апостолов, виновен оператор на предаването „ Нощни птици “
Олег Иванов, оператор в предаването „ Нощни птици “ и в други излъчвания на Българска национална телевизия
Ралица ФилиповаЗ, дълготраен публицист и редактор в Детска редакция на Българска национална телевизия
Емил Димитров, дълготраен режисьор на „ Туризъм БГ “ по Българска национална телевизия

Подкрепяме отвореното писмо:
Теодор Ушев, аниматор
проф. Лозан Митев
Тивериополски свещеник Тихон
Захари Карабашлиев, публицист
Александрина Пендачанска, оперна певица
Явор Гърдев, режисьор
доцент Дилян Николчев, православен богослов
Евгени Дайнов, политолог
Асен Аврамов, композитор
архимандрит Никанор, свещеник на Църногорския манастир
Веселин Калановски, артист, член на СОС
Лилия-София Попганчева, психолог
Ивайло Рогозинов, артист
Найо Тицин, самостоятелен продуцент, някогашен публицист в Българска национална телевизия
доктор Камен Данов, гастроентеролог, член на Епархийския съвет на Софийска митрополия
доктор Валентин Янев, цивилен
Дарина Такова, оперна певица
Стефан Иванов, стихотворец
Петко Славов, вокал и китарист в предаването „ Нощни птици “ по Българска национална телевизия
Вяра Пантелеева, певица в предаването „ Нощни птици “ по Българска национална телевизия
Стефан Куцаров, оператор в предаването „ Нощни птици “ и в други излъчвания на Българска национална телевизия
Мартичка Божилова, продуцент
Борис Мисирков, оператор
Георги Богданов, оператор
Калин Терзийски, публицист
Васил Георгиев – Кръпката, музикант
Борислав Йоцов, музикален шеф на Нов симфоничен оркестър
Диана Андреева – Попйорданова, шеф на Обсерватория по стопанска система на културата
Виктор Лилов, издател
Милена Кънева, режисьор
Диана Иванова, публицист DW
Светлана Дамянова, публицист, СФФ
Весела Чернева, шеф на ECFR за България
Венцислав Благоев, тромпетист, джаз музикант
Веселин Веселинов – Еко, джаз басист
Антон Карабашев, артист
Чавдар Цолов, проектант
Левена Лазарова, основен редактор и създател на „ Момичетата от града “
Снежина Здравкова, преводач
Васил Георгиев, публицист
Костадин Бонев, режисьор
Проф. Миглена Николчина, учител в СУ
Стефан Тафров, посланик
Георги Гочев, учител в Нов български университет
Недко Солаков, художник
Любомир Денев, композитор
Аглика Георгиева, публицист
Иван Лечев, музикант
Ася Методиева, публицист в Българска национална телевизия (2007-2015)
Мишо Шишков, музикант, началник на бенда в " Нощни птици "
Боряна Каменова, публицист
Георги Белчев, лингвист и държавник
Наталия Николова, програмист и физик
Васил Кънев, компютърен експерт, работил в Българска национална телевизия
Асен Данков, артист
Манол Глишев, стихотворец
Александър Спасов, юрист
Павел Златаров, музикант
Ивайло Герчев, дълготраен публицист в Българска национална телевизия
Боряна Динева, някогашен чиновник на Българска национална телевизия
Георги Господинов, публицист
Александър Кръстев, основател на " Аз чета ”. Радина Ралчева, специалист по обществени връзки, Берлин. Ваня Креймър, Чикаго. Вида Пиронкова-Германаку, музикант. Иван Добчев, режисьор. Любена Нинова, музикант. Петя Тетевенска, публицист. Крум Савов, публицист Галина Митрева - Ръководител „ Евровизия ” с 28 годишен стаж в Българска национална телевизия Лилия Тошева, изпълнителен продуцент на “Младите иноватори ”, БНТ2, 2018-2019 Тодор Литовски, публицист. Христо Хаджитанев - основен редактор на " Стани богат " (в ефира на Българска национална телевизия в интервала 2018-2019. Юлия Берберян-Малеева. Емилия Нигш, Берлин, дълготраен чиновник на Българска национална телевизия.

Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР