Бивши посланици на САЩ в Афганистан предупредиха срещу голямо изтегляне

...
Бивши посланици на САЩ в Афганистан предупредиха срещу голямо изтегляне
Коментари Харесай

Топ дипломати от САЩ са против бързото изтегляне от Афганистан

Бивши посланици на Съединени американски щати в Афганистан предизвестиха против огромно евакуиране на войски без всеобхватно спокойно съглашение.
Деветима някогашни посланици или висши чиновници - които са работили при президенти Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп - предизвестиха против всевъзможни дейности, които биха подкопали позициите на държавното управление в Кабул.
" Голямото евакуиране на американските сили би трябвало да последва, а не да изпревари същинско спокойно съглашение ", обявиха в взаимно изказване някогашните пратеници, измежду които Джеймс Добинс, Джон Негропонте и Райън Крокър.
" Първоначалното евакуиране от Съединени американски щати не би трябвало да стига толкоз надалеч или да е толкоз бързо, че талибаните да повярват, че могат да реализират военна победа. В този случай те няма да вършат взаимни отстъпки за мир с други афганистански политически сили ", написа в изказването, оповестено от Атлантическият съвет.
Талибаните отхвърлиха публични диалози с държавното управление на президента Ашраф Гани, смятайки, че то е нелегитимно. " Афганистанците заслужават да дефинират държавното управление си и кой ще ги съставлява в мирните договаряния ", настояват те.
Бившите дипломати споделиха, че не се застъпват за безпределно военно присъединяване на Съединени американски щати, само че обявиха, че Афганистан към този момент не е " съществена война за нас ", защото афганистанските сили водят множеството бойни дейности.
Тръмп беше припрян да постави завършек на най-дългата война на Съединени американски щати, която унищожи екстремисткия талибански режим след офанзивите на 11 септември 2001 година, вярвайки, че интервенцията към този момент не си коства разноските.
Залмай Халилзад, американският посланик, който води близо година на договаряния с талибаните, съобщи във вторник в Кабул, че е постигнал съглашение на договаряния в Доха, само че чака утвърждение от Тръмп.
Халилзад съобщи пред афганистанска медия, че американските войски ще изоставен пет бази, против което талибаните се задължават да пресечен връзките си с " Ал Кайда " и да стартират договаряния с държавното управление в Кабул.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР