Бивши и настоящи ученици отСОУ Гео Милев:Намерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи ученици отСОУ Гео Милев:Намерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

СУ Гео Милев - Варна чества 126 години от рождението на своя патрон

 Бивши и сегашни възпитаници от
СОУ " Гео Милев ":Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Днес на 15 януари Средно учебно заведение " Гео Милев " - Варна празнува 126 години от рождението на своя патрон. Учебната година минава под знака на 40 – годишнината от основаването на учебното заведение.

Необичайната обстановка изисква и ексцентричен метод, по тази причина празникът ще бъде маркиран присъствено и онлайн.

По традиция денят стартира с поднасяне на венец пред бюст- паметника на Гео Милев. Тази година в церемонията вземат участие учениците от първи до четвърти клас, които са в учебно заведение. С помощта на своите учители и родители  те се приготвят за празника от месец. Първокласниците са илюстрирали със свои рисунки детски стихове на Гео Милев и Леда Милева. Децата от втори и трети клас са създали екипни планове -   постери, албуми и презентации за живота на поета. Учениците от четвърти клас – книжки с творби на Гео Милев и илюстрации към тях. Четвъртокласниците са създали и  филмче със свои осъществявания на стихове за деца от Гео Милев. В днешния церемониален ден то ще бъде изненада за най-малките възпитаници от първи и втори клас, които ще имат опция да видят и чуят осъществяванията на своите по-големи другари.

Всички креативен планове, основани за празника са подредени в учебното заведение. По традиция в изложбата участват и доста портрети на поета рисувани от децата. На телевизионните екрани във фоайето презентации, направени от учениците, показват  живота и творчеството на Гео Милев.  Показани са и 3D макети на постройката на учебното заведение, готови по отношение на 40-годишнината.

Дългото неявяване от учебно заведение на  учениците  от V до  XII клас  не попречи на тяхното предпочитание да се включат в празника. Повече от месец те се приготвят да отбележат  годишнината онлайн. Най-активни са представителите на Ученическия парламент, които споделиха своите хрумвания със съученици, учители и родители и помогнаха  за тяхното реализиране.

Те са основатели за честване на празника под наслов " Моето училище- през вчерашния ден, през днешния ден и на следващия ден “. Още при започване на декември те приканиха учениците да влязат в ролята на откриватели,  публицисти, фотографи и  художници. Да потърсят  забавни обстоятелства, събития, персони, свързани с историята на   училището  и да ги запишат, да ги запечатат в фотоси и видеоклипове,  да ги илюстрират  с рисунки и колажи.

Така за празника се появи електронен вестник, който събира  презентации, есета и рисунки свързани с патрона на учебното заведение. В него са показани изявленията направени от учениците с  техни  учители. В тях те споделят  с какви достижения се гордеят, с какви провокации се оправят, какво ги разочарова, какво им оказва помощ, какво ги въодушевява. И защото вестникът не може да побере всички изпратени материали следва те да бъдат подредени в електронна брошура.

Ученици от осмите класове са подготвили  къс видеофилм " Моето учебно заведение ми е другар “, в който  представят фрагменти от свои  есета  по тематиката.

В особено квалифицирано студио, с цел да даде интервю  гостува шефа на учебното заведение Албена Павлова. Идеята  е на Стелиян  Демиров от V " а “ клас, който влиза в  ролята на  журналист и  е нарекъл своето " предаване “ 110 минути. Той е подготвил забавни въпроси  и е поканил шефа да опише за учебния живот, учебното заведение и неговото бъдеще. В края на диалога шефът подари на " журналиста “ тениска с надпис " СУ " Гео Милев “ се гордее с теб “, особено направена за възпитаници, които работят за издигане престижа на учебното заведение, имат високи достижения, печелят влиятелни награди. Интервюто е записано и ще бъде показано  за празника.

Виртуален празничен концерт е изненадата, която  очаква възпитаници, учители и родители в този ден.Участниците в него са записали авансово своите осъществявания, които са събрани в общ концерт.  Първо в него се показва  малката пианистка Теодора Генова от  I " г “ клас. Тя извършва " Ода на насладата “  от Девета симфония на  Бетховен, която  прославя братството и разбирателството на цялото човечество. В концерта учебната вокална група " Дъга “ извършва италианската ария " Санта Лучия “, чийто текст на български е преведен от Гео Милев.

На финала с музикален привет, от своя дом, към екипа на учебното заведение, учениците и родителите се обръща   Хайгашод Агасян- почитан и добър другар на СУ " Гео Милев “.

В очакване да се върнат в класните стаи възпитаници и учители приготвят идващите начинания свързани с 40 – годишнината от основаването на учебното заведение.

Акцентът, който сплотява всички планове е другарството. Необичайната обстановка и лимитираните контакти накараха всички, изключително учениците,  да оценят потребността и силата на разбирателството и другарството. Доверието основано сред учители, родители и възпитаници е гаранция, че празници  постоянно ще има в огромното семейство на " Гео Милев “.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР