Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,

...
Бивши и настоящи ученици отНУИ Д.Христов:виж ощеНамерете бивши съученици, състуденти,
Коментари Харесай

В НУИ Д.Христов представят Сборник с гайдарски пиеси

Бивши и сегашни възпитаници от
НУИ " Д.Христов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Днес Национално учебно заведение по изкуствата "Добри Христов " гостоприемно ще отвори порти за феновете на гайдарското изкуство. Двама млади преподаватели от учебното заведение - Алексей Енчев и Недко Царев, ще показват с музикални записи и осъществявания онлайн "Сборник с гайдарски пиеси ", на който те са съставители и създатели на част от пиесите.
Мисията на двамата майстори-гайдари е да търсят и опазват достоверното и да усъвършенстват актуалното звучене на гайдата като народен инструмент на България.
"Сборник с гайдарски пиеси " съдържа типични образци за достоверни, стилови и авторски пиеси за гайда. Особено място заемат музикалните произведения с импровизационни детайли, както и тези с педагогическа и практическа устременост. Включени са хора от Варненско, Странджа, Добруджа, Тракия, както и гайдарски пиеси от Недко Царев и Алексей Енчев. 
Водеща концепция при съставянето на "Сборник с гайдарски пиеси " е, че всеки реализатор би трябвало да има богата обща просвета за стиловите особености в другите райони на страната и по тази причина съставителите са подбрали пиеси - една самобитна обиколка из другите фолклорни области на България.
Авторският репертоар в наличието на сборника е обвързван с имената и на други, към този момент одобрени и изтъкнати музиканти: Динко Палазов, Стойко Желязков, Мария Стоянова, Диньо Маринов, Божидар Симеонов, Стамен Гарджев, Данчо Радулов, Стоян Парушев.
Това интерактивно образователно пособие уголемява диапазона от репертоар за учители и възпитаници и демонстрира, че постоянно има какво да се показа и научи за гайдарския жанр на свирене.
На 6 ноември от 18.30 часа в Концертната зала на НУИ "Добри Христов " ще се организира показване на "Сборник с гайдарски пиеси ". Поканени са всички възпитаници, учители, сътрудници и фенове на фолклора да участват на тази презентация, където ще чуят записи с достоверно звучене, както и пиеси в нетрадиционни аранжименти със модерно звучене. На живо ще прозвучат пиеси от двамата млади създатели, както и осъществявания на техни възпитаници.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР