Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

60-годишен юбилей отбелязва Катедрата по акушерство и гинекология към МУ-Варна

Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.Преди дни в Медицински университет – Варна тържествено бе маркиран 60-годишният празник на Катедрата по акушерство и гинекология. На събитието участваха членовете на Академичния съвет, шефове на лечебни заведения и студенти. Сред формалните посетители бяха проф. доктор Славчо Томов, ректор на МУ-Плевен в интервала 2013-2021 година, проф. доктор Елена Димитракова от Катедрата по акушерство и гинекология в МУ-Пловдив, проф. доктор Иван Костов, изпълнителен шеф на " Майчин дом “ – София, доктор Румен Велев, изпълнителен шеф на болница " Шейново “ в София.

Ректорът на МУ-Варна проф. доктор Валентин Игнатов връчи почетни плакети на преподаватели, които са оставили следи през годините с висок професионализъм и са с потвърден принос в основаването, реализирането и развиването на образователната, научноизследователската и лечебната активност на Катедрата по акушерство и гинекология. Отличени бяха доцент доктор Цветан Цветков, д.м., доцент доктор Веселина Маркова, д.м., доктор Пенка Василева, доктор Венета Илиева, доктор Антоанета Попова, доктор Милко Папазов, доктор Снежинка Цветкова, доктор Стефка Каварджикова и доктор Стефан Скочев.

Ръководителят на катедрата проф. доктор Емил Ковачев приветства гостите и направи ретроспекция, която наблюдава годините на развиване от основаването до през днешния ден. Филм, сниман от университетската телевизия, сподели моменти от ежедневната клинична работа, както и изявленията с преподаватели и учени.

Приветствие към катедрата от името на проф. Асен Николов, ръководител на Българското сдружение по акушерство и гинекология  поднесе проф. Славчо Томов. В него се споделя: " В годините варненската Катедра по АГ се утвърди като една от водещите в страната с високите си достижения. Те са отражение на вашия възторг, себеотдаване и блян за работа. Продължавайте да се развивате! Пожелавам ентусиазъм, здраве и доста триумфи! “ От свое име проф. Томов означи, че 60 години са началото на втора младост. Тази младост той пожела да се развива и надгражда.

Деканът на факултета по медицина в МУ-Варна проф. доктор Златислав Стоянов се обърна с думите: " Давам си сметка, че една немалка част от хората под 60 години в тази зала, както и децата и внуците ни са поели първи мирис на клиничните територии на тази катедра, в ръцете на клиничния състав и няма по какъв начин да не се развълнува човек, заставайки в тази зала на този празник. 60 години в човешкия живот са бѝло, след  което не следват доста върхове. Но 60-тата година за една университетска катедра значат, че си израснал, съзрял и си постигнал доста. Хиляди са подготвените студенти, които са отдадени в чудото на раждащия се живот, които са се учили по какъв начин да съхраняват здравето на майката и на новия живот. Стотици специализанти сте изучили на професионализъм, десетки докторанти сте развили и трансформирали в учени и не престават да ви ценят, тъй като сте човечни, сърдечни, дружелюбни, всеотдайни, виновни. Уверен съм, че Катедрата по АГ на варненския МУ ще продължи да се развива с бързи темпове. Нека досегашните 60 години да бъдат почвата на пламенно дългоденствие. Честит празник! “, добави проф. Стоянов.

Поздравителни адреси във връзка годишнината бяха получени от шефове на лечебни заведения, научни сдружения и общественици.

В рамките на отбелязване на 60-годишнината на Катедрата по акушерство и гинекология на 30 април се организира теоретичен симпозиум, на който асистенти от катедрата ще показват забавни лекции в региона, както и демонстрации със симулатор за обикновено и патологично протичане на раждането. Научната сесия ще бъде съчетана с на практика занимания със студенти. Темите на презентациите, които бяха показани пред бъдещите медици, са: " Патология в протичане на бременността “, " Диабет и бременност “, " Хидронефроза и бременност “ и " Усложнения след раждане “. Всички мероприятия, които бележат честванията, са под патронажа на ректора на МУ-Варна проф. доктор Валентин Игнатов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР