Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши

...
Бивши и настоящи студенти отМУ Проф.д-р Параскев Стоянов:виж ощеНамерете бивши
Коментари Харесай

Младежи от Варна с Благотворителен мартенски базар

Бивши и сегашни студенти от
МУ " Проф.д-р Параскев Стоянов ":виж още Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! Регистрирайте се или влезте в профила си.За поредна година Комитет " Човешки права и мир “ към Асоциацията на студентите по медицина-Варна, взаимно с Асоциация " Хипофиза “, BRITANICA - Чайка и Фермерски пазар -Варна провеждат Благотворителен мартенски базар, на който ще се продават ръчно направени мартенички и други пролетни декорации. Събитието ще се организира в неделя /27.02./ от 11:00 до 16:00 ч. към Фермерския пазар пред Фестивалния и конгресен център – Варна (ФКЦ). Събраните средства ще бъдат дарени за осъществяване на образования на медицински експерти работещи в детски заведения и учебни заведения за грижа за деца с хронични болести.

България е страна, в която детските ясли, градини и учебни заведения са добре обезпечени с медицински експерти. Най-вероятно сме  с най-високия брой такива експерти по отношение на броя на децата. Тяхното наличие там  не е от полза   заради две аргументи –  несъответстващата нормативна уредба и неналичието на продължаващо образование както за оказване на незабавна помощ, по този начин и за грижа за деца с хронични болести.

През  януари 2017 година влезе в действие смяна на Закона за здравето, съгласно която медицинските лица в градините и учебните заведения следва да подкрепят лекуването на децата с хронични болести по наставление на лекуващия доктор. До момента обаче не е изменена Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и учебните заведения, в която да е написано по какъв начин тъкмо да става това. Няма смяна, която да задължава това да вършат и сестрите, работещи в детските ясли.

Често се налага  след слагането на диагнозата един от   родителите да напуща работа, с цел да може да е на разположение- да слага инсулин или да дава други медикаменти.

На направено питане по ЗДОИ през февруари 2020 година от Националния предприемчив комитет за качествена и новаторска просветителна система до 200 детски градини в град София,  96 са дали отговор, че медицинските сестри не са минали годишното образование за оказване на незабавна здравна помощ, а единствено 3 са дали отговор, че сестрите са минали образование на друга тематика. Някои от шефовете оповестяват, че такова не се е провеждало повече от 5 година

Обучението и поддържане на квалификацията, което би следвало да е ангажимент на работодателя (в случая районните кметства), не се е случило. В дребните общини обстановката е още по-отчайваща. Има и положителни образци, в които то се финансира от общината – такова е образованието за грижа за деца с диабет и редки ендокринни заболявания, което Община Варна поддържа към този момент трета година.

Няма създадена методика и материали, които могат да оказват помощ на тези експерти.

Асоциация Хипофиза, взаимно с други наставнически и пациентски организации, съумява да сътвори уеб страницата www.zdravideca.com, на който се качва потребна информация  за грижа за деца с хронични болести в детските и образователните заведения. Предстои осъществяване на онлайн образования от водещи педиатри през идната година, за реализирането на които се търси финансова поддръжка.

По случай един от най-българските празници - Баба Марта, заредете се с положително въодушевление и зарадвайте ваш непосредствен с мартеничка или бижу за идващата пролет и дано дружно подкрепим една благородна идея.  Събитието се провежда взаимно с Асоциация на студентите по дентална медицина гр. Варна (АСДМ), Асоциация на студентите по фармация във Варна (АСФВ) и с поддръжката на Студентски Съвет при Медицински университет " Проф. доктор Параскев Стоянов “ – Варна.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР