Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:Намерете бивши съученици, състуденти, колеги

...
Бивши и настоящи студенти отИкономически университет:Намерете бивши съученици, състуденти, колеги
Коментари Харесай

В ИУ-Варна представиха проект за модернизация на висшето образование

 Бивши и сегашни студенти от
Икономически университет:Намерете някогашни съученици, състуденти, сътрудници и остарели другари! или.Проектът " Модернизация на висшето обучение за реализиране на интердисциплинарно и новаторско образование в изискванията на цифрова промяна “ беше показан на среща с медиите в ИУ-Варна.  

Той се реализира с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия “Наука и обучение за образован напредък " 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския обществен фонд на Европейския съюз. 

Проектът " Модернизация на висшето обучение за реализиране на интердисциплинарно и новаторско образование в изискванията на цифрова промяна “ беше показан на встъпителна конференция, която се състоя в хибриден формат (присъствено и онлайн) на 11.10.2021 година в Икономически университет – Варна.

На срещата участваха: проф. доктор Евгени Станимиров – ректор на ИУ – Варна; доцент доктор Божидар Чапаров – зам.-ректор по финанси и планова активност, началник на проекта; доцент доктор Силвия Благоева – зам.-ректор по образователна активност и акредитация, координатор " Модернизация на образователна документи “; представители на висшите учебни заведения – партньори; Диляна Танова – старши експерт в отдел " Техническа верификация ", Главна дирекция " Верификация " на Изпълнителна агенция  " Програма за обучение “ – офис Варна; декани и зам.-декани на всичките четири факултета, представители на Студентския съвет в ИУ – Варна и други

Доц. доктор Божидар Чапаров, доцент доктор Силвия Благоева и водещият координатор Мирослава Иванова показаха основната цел, главните групи действия, професионалните посоки и целевите аудитори, висшите учебни заведения – сътрудници и задграничните университети – асоциирани сътрудници, както и характерните цели на плана.

Бенефициент е Икономически университет – Варна. Партньори са: Технически университет – Варна, Висше военноморско учебно заведение “Никола Й. Вапцаров " и Шуменски университет “Епископ К. Преславски ". Периодът на осъществяването му е 30 месеца: 14.07.2021 година – 31.12.2023 година Финансиращата стратегия е Оперативна програма “Наука и обучение за образован напредък ", съфинансирана от Европейския обществен фонд на Европейския съюз. Общата стойност на плана е 2 538 121.08 лева, от които европейско финансиране 85 % – 2 157 402.92 лева, и национално финансиране 15 % – 380 718.16 лева

Проектът " Модернизация на висшето обучение за реализиране на интердисциплинарно и новаторско образование в изискванията на цифрова промяна “ BG05M2OP001-2.016-0002 с акроним EDUTransform включва интегрирани действия на Икономически университет – Варна, Технически университет – Варна, Висше военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров “ и Шуменски университет " Епископ Константин Преславски “ за да модернизират предлагания от тях учебен артикул посредством основаване на нови образователни стратегии (специалности), внедряване на цифрови и облачни технологии в образователния развой и повишение на квалификацията на преподаватели, студенти, млади учени, докторанти, откриватели и други в разнообразни посоки.

Фокусът на плана е да развива предлаганите просветителни артикули в подтекста на бързо навлизащите цифрови технологии, да приспособява и интегрира насъбраните познания и умения към актуалните условия на пазара на труда.

Общата цел на плана е да способства за синхронизиране на предоставяната просветителна услуга с условията на пазара на труда посредством рационализация на образователните програми; реализиране на интердисциплинарност в обучението; внедряване на положителни практики от одобрени европейски просветителни  институции и по-широко потребление на иновационните просветителни технологии, основани на цифрова трансформация; високотехнологичен метод при асимилиране на нужните познания и умения.

Проектът включва три съществени групи действия:

“Модернизация на образователната документи "

В рамките на осъществяването на тази група действия ще бъдат създадени и въведени общо четири нови взаимни образователни стратегии (специалности) в ОКС " бакалавър “ и ОКС " магистър “, всяка от които включва повече от едно професионално направление, основаване на цифрово просветително наличие за тях и реализиране на пилотни приеми на студенти в интервала за осъществяване на плана. Приемите в новите специалности са разпределени във всяко висше учебно заведение – сътрудник, като част от тях са заложени допълнително от един университет.

“Професионално развиване на преподаватели "

За осъществяване на дейностите от тази група са планувани интензивни и продължаващи образования за възстановяване на езиковите умения и цифровите компетентности на преподавателите. Втората опция е така наречен шерване на преподаватели от висшите учебни заведения – сътрудници по плана, които сполучливо са минали през краткосрочни специализации и ще преподават в партньорските университети в дисциплините от новосъздадените стратегии и по други съществуващи дисциплини в специалности от съответното професионално направление. Третата опция в тази група действия се реализира с присъединяване на общо тринадесетте задгранични висши учебни заведения – асоциирани сътрудници от общо осем европейски страни, които ще се включат като приемащи и изпращащи организации за осъществяване на краткосрочни специализации на преподаватели от българските висши учебни заведения – сътрудници.

“Кариерно насочване на студенти и подвижност "

Тази група действия планува осъществяване на спомагателни образования (т.нар. " студентски клубове " ) за развиване на предприемачески умения, презентационни умения и цифрова креативност за студентите на висшите учебни заведения – сътрудници, които се образоват в заложените в плана професионални посоки за всяко висше учебно заведение – сътрудник.

Втората опция, която планът планува в интерес на студентите от висшите учебни заведения – сътрудници, е богат набор от образования и семинари за развиване на знанията и компетентностите на студентите за осъществяване и насочване на пазара на труда, избор на работно място, развиване на сложни умения и умения за създаване на персонални проекти за реализация, правене на документи за кандидатстване както и осъществяване на изявление.

Третата опция за студенти и докторанти на висшите учебни заведения – сътрудници е присъединяване в изходящи подвижности за образование с приемащи организации задграничните висши учебни заведения – асоциирани сътрудници, както и изходящи подвижности за образование, преподаване и научноизследователска активност на постдокторанти, млади учени, откриватели и учени и входяща подвижност на задгранични преподаватели от висшите учебни заведения – асоциирани сътрудници за преподаване.

В рамките на плана ще бъдат създадени и въведени във висшите учебни заведения – сътрудници следните образователни стратегии (специалности):

" Data Science " – OКС " бакалавър “, постоянна форма, 4-годишен курс на образование, 8 семестъра;

Професионални посоки: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Икономически университет – Варна

" Интегрирани системи за отдалечено наблюдаване и надзор " –  ОКС " магистър “, постоянна форма, 1,5-годишен курс на образование, 3 семестъра

Професионални посоки: 4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет " Епископ К. Преславски “ и Висше военноморско учебно заведение " Никола Йонков Вапцаров “

" Уеб дизайн и сигурност “ – ОКС " магистър “, постоянна форма, 1,5-годишен курс на образование, 3 семестъра

Професионални посоки:  4.6 Информатика и компютърни науки и 5.3 Комуникационна техника и технологии

Прием: Шуменски университет " Епископ К. Преславски “

" Съвременни системи в земеделието “ – ОКС " магистър “, постоянна форма, 1,5-годишен курс на образование, 3 семестъра

Професионални посоки: 3.8 Икономика, 5.1 Машинно инженерство и 5.13 Общо инженерство

Прием: Технически университет – Варна, Шуменски университет " Епископ К. Преславски “

Подробна информация за дейностите до завършването на плана ще бъде оповестена в неговия уебсайт:
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР