Бивши директори на болници могат да попаднат под ударите на

...
Бивши директори на болници могат да попаднат под ударите на
Коментари Харесай

Прокуратурата се заема с бивши шефове на клиники

Бивши шефове на лечебни заведения могат да попаднат под ударите на прокуратурата след мащабното разследване на схемата " болница в болничното заведение ", съобщи представителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 Прокуратурата образува 13 нови досъдебни производства за занемареност в лечебни заведения
По следствието за занемареност към този момент са тествани 329 контракта, някои са подписани контракти още през 2012 година Има и действия, осъществени през 2014 и 2015-а ", посочи тя. Навсякъде е открит порочния модел „ болница в болница ”, който облагодетелства частниците за сметка на здравните ни осигуровки. Повече от 13 лечебни заведения уличихме в незаконна активност, която има користни планове. Стига се до там, че общинското или държавно лечебно заведение е на ръба на банкрута. За това пък частните, които са се настанили в тези болнични заведения, печелят пари и даже източват Здравната каса. Пациентите пък не получават по-качествена услуга ”, сподели още Румяна Арнаудова пред Нова телевизия.

" Моделът при всички 13 институции е подобен - подписване на контракт сред частното и държавното или
общинско болнично заведение и осъществяване на активност единствено от частното ", добави тя. „ Ще бъдат разследвани всички контракти, които са сключвани в инкриминирания интервал от време. Считаме, че с изключение на незаконосъобразно подписани контракти за взаимна активност, наем на инсталация и други, е изцяло допустимо да са подписани и очевидно неизгодни покупко-продажби. Част от следствието ще бъде и дейността на длъжностните лица от съответното министерство и съответната районна здравна каса, които са дали позволение за реализиране на здравна активност в нарушаване на закона ”, допълни Арнаудова. 

Бившият заместник-здравен министър Мирослав Ненков пък разяснява, че въпросният циничен модел има тил по високите етажи на властта. „ Тези схеми не са комплицирани. Хората, които ги вършат, са се самозабравили, тъй като през годините не са срещнали никаква опозиция. Те ги вършат по един просташки метод, разяснява Ненков.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР