Бивши афганистански служители на силите за сигурност, които имат поверителни

...
Бивши афганистански служители на силите за сигурност, които имат поверителни
Коментари Харесай

Доклад: Обучени от САЩ афганистански командоси може да бъдат вербувани от Русия, Иран или Китай

Бивши афганистански чиновници на силите за сигурност, които имат поверителни знания за интервенциите на Съединени американски щати, са били изоставени при американската интервенция за евакуация и са уязвими за рекрутиране или принуждаване да работят за Русия, Китай или Иран. Това обявиха американски конгресмени от Републиканската партия, като упрекнаха администрацията на президента Джо Байдън, че не е приоритизирала евакуацията им, оповестиха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

" Това е изключително правилно поради известията, че някои някогашни афганистански военни са избягали в Иран ", добави републиканското малцинство от Комисията по външни работи на Камарата на представителите на Съединени американски щати в отчет във връзка първата годишнина от завладяването на Кабул от талибаните.

Според отчета администрацията на Байдън не е дала приоритет на евакуацията на подготвени от Съединени американски щати афганистански командоси и други елитни елементи в безредната интервенция по евакуиране и евакуация на американските войски от 14-30 август 2021 година на интернационалното летище в Кабул. 13 американски бойци починаха, а стотици жители на Съединени американски щати и десетки хиляди изложени на риск афганистанци бяха изоставени по време на интервенцията, напомня Ройтерс.

Администрацията назовава интервенцията " извънреден триумф ", като акцентира, че над 124 000 американци и афганистанци са били отведени на безвредно място и с нея е завършила една " безкрайна " война, в която починаха към 3500 американски и съюзнически бойци и стотици хиляди афганистанци.

Но стотици подготвени от Съединени американски щати командоси и други някогашни чиновници на сигурността и техните фамилии остават в Афганистан на фона на известия, че талибаните убиват и изтезават някогашни чиновници на афганистанското държавно управление, обвинявания, които екстремистите отхвърлят.

Тези някогашни чиновници " биха могли да бъдат вербувани или принудени да работят за някой от съперниците на Америка, който поддържа наличие в Афганистан, в това число Русия, Китай или Иран ", се споделя в републиканския отчет. Той окачествява тази опция като " забележителен риск за националната сигурност ", защото тези афганистанци " познават тактиките, техниките и процедурите на американската военна и разследваща общественост ".

Някои американски чиновници и специалисти споделят, че Байдън се е опитал да продължи напред след Афганистан, без да оцени вярно уроците от войната и без да поеме отговорност за безредната евакуация.

Докладът на републиканците съчетава нови детайлности от интервенцията по изтеглянето със свидетелски показания пред Конгреса и военни и новинарски репортажи, с цел да покаже, че администрацията е пренебрегнала препоръките на американските военни, не е съумяла да възнамерява съответно и е пренебрегнала нарушаванията на съглашението за евакуиране от 2020 година от страна на талибаните.

Освен това администрацията е изчакала часове преди талибаните да завладяват Кабул, с цел да вземе основни решения за евакуация, в това число молба към други страни да основат директни центрове за хиляди евакуирани афганистанци, работили за държавното управление на Съединени американски щати по време на 20-годишната американска интервенция, както и други, изложени на риск от отмъщение на талибаните, се споделя в отчета. " Много малко беше направено за подготовка за завладяване на страната от талибаните " или за евакуацията, съгласно документа.

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР