Бившата съветска република, намираща се на геополитическия разлом между Русия

...
Бившата съветска република, намираща се на геополитическия разлом между Русия
Коментари Харесай

Защо бунтът в Беларус е различен от бунта в Украйна?

Бившата руска република, намираща се на геополитическия разлом сред Русия и Европа, това лято беше разтърсена от протест. Звучи познато, нали? Само че Беларус от 2020 година не е Украйна от 2014 година и таман поради това е мъчно да се предскаже какво ще се случва, написа в разбор Юрас Карманау от Асошиейтед прес.
Още по тематиката
Ето един взор какво е особеното и за какво сегашните събития са значими:

Съпротива без водачи

Бунтът в Беларус избухна предходната седмица в изискванията на либерален вакуум, в страна, в която съперниците на президента Александър Лукашенко биват пращани в пандиза или принудени да заминат в заточение и в която няма опитна парламентарната съпротива.

Затова и отпред на протестните шествия в Минск застанаха редови беларуси, а не одобрени политически водачи като тези в Украйна, които през 2014 година помогнаха за активизиране на тълпите и финансиране на протестното придвижване, формирало се към киевския площад " Независимост " (Майдана).

В случая с Беларус " отсъствието на ярки водачи несъмнено отслабва митингите. Лидерите придават убеденост ", сподели Валерий Карбалевич, самостоятелен политически анализатор.

Затова предходната седмица беларуските протестиращи сътвориха Координационния съвет, чийто план е " да предложи на улицата явен проект (за действие) и стратегия ", добави той.

Въпреки това Мария Колесникова, представител на опозицията, счита, че всеобщите демонстрации този месец в Минск, избухнали като децентрализирани огнища на митинг благодарение на мобилното приложение Телеграм, демонстрират, че на беларусите повече не им е нужна отвесна подчиненост, която да им споделя какво да вършат.

Според нея митингът без водачи има и едно доста значимо преимущество: " Не може да бъде обезглавен ".

Съблюдаващи реда и нямащи нищо срещу Русия

Когато през вчерашния ден по чистите и необятни булеварди на Минск шестваше невижданото протестно голям брой от 200 000 души, то спираше на алените светофари и прилежно изчакваше да светне зелено, с цел да минат през улицата.

За разлика от Беларус в Украйна " протестиращите горяха гуми и хвърляха коктейли " Молотов ", сподели Сергей Числов, лидер на беларуската организация " Белият легион ".

Това ненапълно се изяснява с отсъствието от шествията в Минск на оня вид крайнодесни и неонацистки войнствени групировки, които се включиха в украинския протест и подклаждаха насилието.

Една от аргументите е и това, че беларусите не са водени от надълбоко вкоренения яд към съветското въздействие, който подхранваше протестите в Украйна през 2004 и 2014 година, както и най-първата от серията революции в бившето руско пространство - тази в Грузия през 2003 година, станала известна като Революцията на розите.

Докато Украйна още от разпадането на Съветския съюз през 1991 година геополитически беше поделена на прозападен и проруски лагер, беларусите като цяло са другарски настроени към Москва.

На митингите в Минск не се появи нито един байрак на Европейския съюз, а самите протестиращи не се стремят към участие в НАТО за сметка на Кремъл; те просто желаят свободно да избират своя водач, след избори, които съгласно тях са им били откраднати.

Павел Латушко, някогашен последовател на Лукашенко, а в този момент член на Координационния съвет на протестиращите, се надява това да разреши на беларусите да разчитат на поддръжката както на Брюксел, по този начин и на Москва за потушаване на настоящето напрежение.

" Ако Европейски Съюз и Русия работят дружно като медиатори за споразумяване на беларуската рецесия, считам, че това ще е най-хубавият вид ", сподели Латушко пред Асошиейтед прес.

Оскъден бюджет

Докато в Украйна протестното придвижване беше издигнало голям палатков лагер в центъра на Киев, доста добре екипиран с храна и разполагащ със лична защита, единственият атрибут, с който протестиращите в Беларус към този момент разполагат са бутилките с вода.

" В Беларус няма олигарси, които да дават пари за топла храна, здравно лекуване и палатки. Беларуските протестиращи сами си събират парите, даже с цел да заплащат полицейските санкции ", сподели анализаторът Александър Класковски.

За разлика от украинската стопанска система, която общо взето е съвсем изцяло приватизирана, беларуската продължава да е на 80 % държавна и от руско време до момента не се е трансформирала кой знае какъв брой. Това прави обстановката още по-учудваща, имайки поради, че таман служащите в държавните фабрики се причислиха към стачките и митингите предходната седмица.

" Структурата на стопанската система разреши на украинците да не ги е боязън от страната, а в Беларус за такова нещо всеки може да се озове на улицата без пукната пара ", сподели Класковски.

В Украйна Европейски Съюз и Съединени американски щати имаха стопански ползи още отпреди протеста през 2014 година, само че в затворената беларуска стопанска система тяхната роля е по-скоро периферна.

Ръката на Москва

С оглед на това Кремъл не може по този начин елементарно да показва митингите в Беларус като опит на Запада да всява безпорядък в задния двор на Русия, както правеше в тази ситуация с Украйна. Москва използваше този аргумент, с цел да оправдае анексирането на Кримския полуостров и поддръжката за сепаратистките бунтовници в Източна Украйна във боен спор, който още тлее, към този момент шест години.

Ролята на Русия в Беларус обаче е първостепенна, тъй като тя е неговият максимален търговски сътрудник, а също и неговият главен боен съдружник.

Засега съветският президент Владимир Путин даде на Германия и Франция ясно да схванат, че би трябвало да се въздържат от каквато и да било интервенция, само че не е разкрил каква линия ще следва във връзка с протестиращите и Лукашенко, единствения водач от постсъветското пространство, задържал се по-дълго на власт от самия Путин.

ВЪЗМОЖНИ ПАРАЛЕЛИ

През по-голямата част от 29-годишното си битие като самостоятелна страни след разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Украйна беше какофонична народна власт, а Беларус е именуван последната тирания в Европа - само че сред двете страни има избрани сходства.

" Лукашенко направи същата неточност като (бившия украински президент Виктор) Янукович - той стартира грубо да бие мирните протестиращи, което провокира цунами от национално неодобрение, обиди достолепието на хората и провокира гражданска война ", сподели анализаторът и шеф на центъра " Пента " в Киев Володимир Фесенко.

Четиридесет и шест годишният беларуски икономист Дмитрий Русакевич е взел участие в киевските митинги на Майдана, а в този момент всяка вечер е на минския площад " Независимост ".

" Майданът разсъни беларусите и сподели, че би трябвало да се борим за независимост ", сподели той. " На спокойните беларуси им беше нужно време, с цел да съберат храброст и да кажат " Не на диктатора ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР