Бившата съветничка Пепа Деведжиева издирва под дърво и камък скъпия

...
Бившата съветничка Пепа Деведжиева издирва под дърво и камък скъпия
Коментари Харесай

Гражданите беснеят: В Пловдив не се спи от гонки и гръцка музика

Бившата съветничка Пепа Деведжиева търси къде ли не скъпия шумомер, който общината купи преди 7 години. Едва две дузини служители на реда бдят за реда нощем, когато върлуват джигитите и купонджиите, написа.

В доста региони на Пловдив хората будуват по цели нощи поради плача на коли и мотори по градските булеварди, шумните компании с чалга и гръцка музика и трясъците на сметовозите. Проблемът ескалира в летните месеци, а купоните не стопират и в изключителните ограничения към пандемията с ковид.

Местата, на които мотористи и притежатели на бързи коли си устройват гонки, са от дълго време известни на всички. Години наред обаче органите на реда не могат да се оправят с казуса. Звъним на полицията и тел. 112, само че реакция нормално няма. Оказва се, че шумът се мери от РЗИ, само че там няма дежурни нощем, разяснява пловдивчанинът Ивайло Спасов. Той е задал въпроси по реда на Закона за достъп по публичната информация до Министерство на вътрешните работи и РЗИ за казуса.

Информирал е и Пепа Деведжиева, основател на КОД и някогашна общинска съветничка от ДСБ. Тя пък е отправила въпрос към администрацията къде е мобилният шумомер, закупен от общината през 2013 година Оказа се, че никой няма информация къде е техниката, а и да се откри, няма кой да работи с нея. Проблемът е, че чиновниците на Общинска полиция, Общинска защита и Инспектората нямат пълномощия да вземат решение сходни проблеми. Освен това главната част от състава работи единствено през деня.

С последните промени в Закона за отбрана от шума в околната среда право да вършат инспекции за звук във и от закрити пространства на юридически лица - да вземем за пример нощни заведения и индустриални бази, имат единствено чиновници на РЗИ, а Министерство на вътрешните работи - на открити пространства, т.е. техен ангажимент са сигналите за шумни купони навън и в жилищни здания, заря в неразрешени часове, гонки, форсиране на мотори по улиците и т. н.

В Министерство на вътрешните работи - Пловдив нямат уреди за премерване на шума, излиза наяве от отговора на институцията до Ивайло Спасов. „ При високи равнища на шума хората звънят на полицията, през нощта те няма по какъв начин да се извърнат към РЗИ, тъй като те не работят. Гражданите желаят бърза интервенция при звук и решение на казуса, а не начало на процедура с неразбираем край “, изяснява Спасов. На полемика за шума през лятото новият началник на Общинския инспекторат Борислав Димов разгласи, че сходен апарат там няма.

Бившият шеф на Инспектората, в този момент общински консултант от ГЕРБ - Ангел Славов, обаче твърди, че до последния му работен ден в края на предходната година шумомерът е бил в предприятието. "Сигурен съм на хиляда %, че съм го оставил в положително положение и просто би трябвало да го потърсят ", сподели Славов.

Той описа, че шумомерът е бил безценен, само че тъкмо не помни какъв брой е коствал, като в допълнение са му добавили варианти, с цел да е прецизен. С устройството са правили постоянно инспекции, до момента в който се е трансформирал законът и тази активност е минала в РЗИ. "Опаковахме го добре, тъй като беше изцяло безупречен, и го прибрахме, с цел да се съхранява ", увери Ангел Славов.

От отговора на РЗИ до Спасов излиза наяве, че за интервала от 30 юли 2019 година до 30 юли 2020 година здравната ревизия е направила единствено 4 инспекции за звук на нощни заведения.

Това, естествено, е извънредно незадоволително. Освен това чиновниците на РЗИ са задължени да правят инспекциите в наличието на представители на нощните клубове, т. е. те не са неочаквани и на процедура са безсмислени.

Това е по този начин, тъй като направените през 2019 година промени в Закона за отбрана от шума в околната среда не са последвани от промени в Наредбата за изискванията и реда за практикуване на държавен здравен надзор и работи остарелият ред от 2009 година Затова и партия КОД ще инициира промени в подзаконовата уредба, твърди Пепа Деведжиева.

Според някогашната съветничка Община Пловдив и в този момент би могла да облекчи живота на хората, които живеят наоколо до нощни заведения, като промени реда за издаване на разрешителни за удължено работно време. В момента по Наредбата за запазване на публичния ред в Пловдив за издаване на такова позволение замерване равнищата на шума в жилищна постройка се изисква единствено в случай че тя се намира до 30 метра от него.

„ Това е прекомерно малко, има заведения с паркинги по 30 метра “, разяснява Ивайло Спасов. Затова той и Деведжиева оферират наредбата да бъде изменена и условието за премерване на шума да стане наложително в най-близката жилищна постройка, без значение от дистанцията сред нея и заведението.

Другата опция за решение на казуса е по-голяма част от чиновниците на Министерство на вътрешните работи и общинските служби да минат на друго работно време, с цел да може повече униформени да са на линия през нощта, когато върлуват нарушителите.

По отношение на сметовозите комуналните компании от дълго време показват подготвеност да трансформират графика, само че тогава машините основават проблеми в трафика, който така и така в Пловдив е извънредно тежък.

Деведжиева упорства, че намаляването на шума би трябвало да е измежду целите в работата на общинската администрация, тъй като не е по-малко значим от положението на въздуха, развиването на зелената система и инфраструктурата.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР