Бившата президентка на Филипините Глори Макапагал Аройо бе избрана днес

...
Бившата президентка на Филипините Глори Макапагал Аройо бе избрана днес
Коментари Харесай

Експрезидентка на Филипините бе избрана за шеф на парламента

Бившата президентка на Филипините Глори Макапагал Аройо бе определена през днешния ден за председателка на долната камара на националния парламент, оповестява Ройтерс.

Депутатите смениха досегашния парламентарен началник Панталеон Алварес с Аройо, която е считана за един от най-влиятелните съдружници на настоящия президент Родриго Дутерте. Според наблюдаващи той ще разчита на нея и нейните солидни политически връзки, в това число и с някои от най-яростните му вътрешни критици, с цел да консолидира властта си и да прокара приемането на значими закони, с които да осъществя обещаните си политически промени и най-много да извърши съществени промени в конституцията.

Дребничката 71-годишна Аройо бе на власт от 2001 до 2010 година, а след това прекара 5 години зад решетките по обвинявания в корупция. С връщането си на политическата сцена тя става 4-ият човек в йерархията на държавната власт и първа в историята на Филипините жена началник на Народното събрание. Тя бе упрекната в изборни измами, а държавното управление й бе неведнъж упреквано в корупция, обвързвана с китайски компании, само че тя постоянно отхвърляше. През 2016 година Върховният съд отхвърли всички обвинявания против нея и та бе освободена от болничен арест, като през цялото това време съумя да резервира мястото си на народен представител в Конгреса, напомня Българска телеграфна агенция.

Политическото й възкресение не бе особена изненада, защото доста от назначените от Дутерте виновни лица в държавната администрация са били чиновници и при Аройо. Двамата споделят сходни политически хрумвания и общо предпочитание за постоянни връзки с историческия противник Китай. Някои наблюдаващи виждат в политическото завръщане на Аройо упоритост да смени Дутерте съгласно разпоредбите на новата конституция през 2022 година, в случай че тя се окаже допустима съгласно публичните настройки. Досегашният парламентарен началник Алварес също бе предан съмишленик на президента, само че се оказа прекомерно разграничителна фигура, изключително откакто скъса връзките си с политически авторитетната щерка на президента - Сара Дутерте.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР