Бившата Първа градска болница, която допреди година беше пред фалит,

...
Бившата Първа градска болница, която допреди година беше пред фалит,
Коментари Харесай

МБАЛ Св. Мина сред отличниците по финансово здраве

Бившата Първа градска болница, която допреди година беше пред банкрут, е измежду 12-те общински сдружения, завършили предходната година в положително финансово здраве. МБАЛ „ Св. Мина” е на второ място в класацията на обществените предприятия с еднолично присъединяване на Община Пловдив.

Печалбата на болничното заведение е в размер на 316 000 лв.. Това излиза наяве от балансовите доклади на 15-те компании за 2020 година, готови от екипа на зам.-кмета Величко Родопски. От тях 14 са с лечебна активност и единствено „ Инсинератор - Пловдив” ЕООД е основано като индустриално с апаратура за изгаряне на болнични боклуци.

В предходния кметски мандат " Св. Мина " нямаше пари даже за заплати, камо ли за нова инсталация и ремонт на остарялата база. Всяка година се постановяваше от градския бюджет на болничното заведение да се дават избавителни финансови инжекции.

След като проф. Петър Петров пое ръководството на лечебното заведение и многократните диалози за нарастване на клиничните пътеки сред представители на Община Пловдив и управлението на Регионалната здравноосигурителна каса, сдружението потегли нагоре и се включи интензивно с добре оборудвано Коронавирус поделение в преодоляване на пандемията.

Близо 2 млн. лв. е общата облага на 12-те здравни заведения, регистрирани като търговски сдружения. Първенец по традиция е КОЦ - Пловдив, който има 1 133 000 лв. в плюс. Дивидентът на Онкодиспансера за общинския бюджет е 679 956 лв., от „ Св. Мина” - 126 318 лв..

Сред поликлиниките първенец е ДКЦ 5 ЕООД в „ Тракия” с 86 000 лв. позитивен баланс за 2020 година, следвано от ДКЦ 1 (на Понеделник пазара) и ДКЦ 2 (срещу ресторант „ Стадиона”)

. Отчетите демонстрират, че губещият години наред Кожно-венерически диспансер в „ Южен”, който в този момент се води Център, също е изплувал от непрекъснатия дефицит на пари и даже има 26 000 лв. от горната страна.

Три са общинските сдружения в неприятно финансово положение. МЦ 6 ЕООД има 77 000 загуби и те не са инцидентни. В предходния кметски мандат поликлиниката беше принудена да се реалокира от независимата постройка на ул. „ Любен Каравелов” в постройката на МБАЛ „ Св. Мина” макар направения скоро ремонт.



По предложение на тогавашния кмет и с решение на Общинския съвет сдружението беше преструктурирано от ДКЦ в МЦ, с което внезапно се понижиха и здравните му услуги. Част от експертите, джипитата и пациентите се ориентираха към други медицински центрове.

На алено е и Спортният диспансер, само че там, за разлика от предходни години, загубата е единствено 9000 лв.. Напоследък новият шеф Влатко Глигоров поставя неимоверни старания за излекуване и развиване на Центъра.

Проблемно е странното сдружение, основано преди четири години като „ Инсинератор - Пловдив”. Загубата на тази компания е 63 000 лв., макар че няколко пъти Общинският съвет отпускаше пари за заплати на управлението и защита и разрешаваха заеми за милиони.

В индустриалната постройка, чийто градеж стартира преди 15 години, до момента не е признат даже и един кг болнични боклуци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР