Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на

...
Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на
Коментари Харесай

Почина бившата първа дама на САЩ Розалин Картър

Бившата първа дама на Съединени американски щати Розалин Картър, най-близкият консултант на Джими Картър през единствения му мандат на президентския пост, умря на 96-годишна възраст. Тя имаше деменция и от месеци здравословното ѝ положение се утежняваше. Центърът " Картър " заяви, че е издъхнала този следобяд в дома си в град Плейнс в южната част на Джорджия, съобщи Асошиейтед прес.

" Розалин бе мой равносилен сътрудник във всичко, което съм постигнал ", се споделя в изказване на 99-годишния Джими Картър. " Докато Розалин бе на този свят, постоянно знаех, че някой ме обича и поддържа. " Двамата бяха женени повече от 77 години.

За разлика от доста предходни първи дами, Розалин участваше в съвещанията на държавното управление, изказваше се по противоречиви въпроси и представляваше брачна половинка си при пътувания в чужбина.

Сътрудници на президента Картър от време на време я назоваха в частни диалози " съпрезидент ".

Много от тях смятаха, че нейните политически инстинкти са били по-добри от тези на брачна половинка ѝ и постоянно си осигуряваха нейната поддръжка за даден план, преди да го обсъдят с президента.



Желязната ѝ воля, контрастираща с привидно срамежливото ѝ изражение и мекия южняшки акцент, накараха репортерите във Вашингтон да я назовават " Стоманената магнолия ". През политическата кариера на брачна половинка си тя избра психологичното здраве и проблеми на възрастните хора за своя знакова политическа идея.

Бившата първа дама Розалин Картър въодушеви цялата страна, се споделя в оповестено от Белия дом публично взаимно изказване на президента Джо Байдън и брачната половинка му Джил Байдън, съобщи Асошиейтед прес.

" Тя беше защитничка на равните права и благоприятни условия за дамите и момичетата; защитничка на психологичното здраве и благосъстоянието на всеки човек ", се споделя още в изказването.

Бившият президент на Съединени американски щати Джордж У. Буш назова Картър жена с достолепие и мощ.

" Нямаше по-голям покровител на президента Картър, а партньорството им даде прелестен образец за преданост и честност. Тя оставя след себе си значимо завещание в работата си за унищожаване на стигмата върху психологичното здраве.

Присъединяваме се към нашите сънародници и изпращаме съболезнованията си на президента Картър и фамилията му ", сподели Буш в изказване с някогашната първа дама Лора Буш.



Бившият президент Доналд Тръмп съобщи, че Картър е " заслужила възхищението и благодарността " на нацията. В настрана изказване някогашната първа дама Мелания Тръмп съобщи, че Картър оставя след себе си значимо завещание.

" Розалин ще бъде запомнена вечно като въплъщение на живот, изпълнен за ", споделиха някогашният президент Бил Клинтън и някогашният държавен секретар Хилари Клинтън. Те допълниха, че с помощта на нейната активност в региона на имунизацията на децата милиони американци са израснали по-здрави.

" Тя ми подсещаше, че би трябвало да трансформира ролята на първа дама в своя лична, тъкмо както беше направила тя. Винаги ще ѝ бъда признателна за поддръжката и щедростта ", съобщи някогашната първа дама Мишел Обама.

 
 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР