Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на

...
Бившата първа дама на САЩ Розалин Картър, най-близкият съветник на
Коментари Харесай

Почина бившата първа дама на САЩ Розалин Картър

Бившата първа дама на Съединени американски щати Розалин Картър, най-близкият консултант на Джими Картър през единствения му мандат на президентския пост, умря на 96-годишна възраст. Тя имаше деменция и от месеци здравословното ѝ положение се утежняваше. Центърът " Картър " заяви, че е издъхнала в неделния следобяд в дома си в град Плейнс в южната част на Джорджия.
 
" Розалин бе мой равносилен сътрудник във всичко, което съм постигнал ", се споделя в изказване на Джими Картър. " Докато Розалин бе на този свят, постоянно знаех, че някой ме обича и поддържа ".
 
Двамата бяха женени повече от 77 години. За разлика от доста предходни първи дами, Розалин участваше в съвещанията на държавното управление, изказваше се по противоречиви въпроси и представляваше брачна половинка си при пътувания в чужбина.
 
Сътрудници на президента Картър от време на време я назоваха в частни диалози " съпрезидент ". Много от тях смятаха, че нейните политически инстинкти са били по-добри от тези на брачна половинка ѝ и постоянно си осигуряваха нейната поддръжка за даден план, преди да го обсъдят с президента.
 
Желязната ѝ воля, контрастираща с привидно срамежливото ѝ изражение и мекия южняшки акцент, накараха репортерите във Вашингтон да я назовават " Стоманената магнолия ". През политическата кариера на брачна половинка си тя избра психологичното здраве и проблеми на възрастните хора за своя знакова политическа идея. 
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР