Бившата кметица на столичния район Младост“ Десислава Иванчева бе отведена

...
Бившата кметица на столичния район Младост“ Десислава Иванчева бе отведена
Коментари Харесай

Десислава Иванчева е осъдена окончателно за корупция – пусна клип как я отвеждат в затвора

Бившата кметица на столичния регион „ Младост “ Десислава Иванчева бе отведена към пандиза. Тя пусна клип по какъв начин я прибират в профила си във фейсбук.

Малко по-рано тя написа: „ ПРИЯТЕЛИ, ОСЪДЕНА НА СЪМ НА 7 ГОДИНИ. СЛЕД 30 МИН. ЗАМИНАВАМ ЗА ЗАТВОРА В СЛИВЕН! “

Според в. Сега Иванчева влиза в пандиза, с цел да изтърпи 6-годишна присъда за рушвет. Върховният касационен съд, който от март умуваше по делото против нея, Биляна Петрова и Петко Дюлгеров, в сряда постанови окончателното си решение. Освен това Иванчева е наказана да заплати и 12 000 лева санкция.

Петрова е наказана на 5 години затвор и 10 000 лева санкция. Присъдата на Дюлгеров е 4 години отнемане от независимост и 8000 лева санкция. На процедура висшите съдии удостоверяват решението на апелативната инстанция, като само понижават размера на наказванията на тримата.

На първа инстанция тримата бяха наказани надлежно на 20, 15 и 12 години затвор. Апелативният съд редуцира наказванията на 8, 7 и 6 г. 

Какви са претекстовете на висшия съд и той да понижи наказванията, ще бъде ясно, когато решението бъде качено на уеб страницата на съда. А това може да се случи, когато прокуратурата публично уведоми Върховен касационен съд, че е подхванала дейности по привеждане на наказаните в пандиза.

По информация на " Сега " Иванчева, Петрова и Дюлгеров към този момент са арестувани за привеждане на присъдите в осъществяване. Те не отиват непосредствено в пандиза, защото първо има интервал на акомодация.

Апелативният спецсъд одобри, че Иванчева е поискала 250 000 евро от предприемача Александър Ваклин, с цел да бъдат придвижени преписките му в общината, след това е понижила желаната сума на 187 000 евро, а на 17 април 2018 година е приела първата част от парите – белязаните 70 000 евро, които бяха открити в колата ѝ.

Иванчева и Петрова бяха зрелищно задържани пред Спортната палата в София. Акцията се ръководеше от Иван Гешев, който тогава беше спецпрокурор. Иванчева и Петрова останаха в ареста 8 месеца след задържането, след което бяха оставени под домакински арест. През юни 2021 година Върховен касационен съд освободи Иванчева под гаранция от 10 000 лв., а по-късно и Петрова бе пусната против 8000 лева Междувременно предишния ноември Иванчева роди момче. Задържането им под стража и домашният арест се зачитат като изтърпяна присъда. Те ще имат право и да изискат условно предварително освобождение. По закон съдът може да постанови условно предварително освобождение от изтърпяване на останалата част от наказването отнемане от независимост, когато наказаният е дал доказателства за своето коригиране и е изтърпял в действителност най-малко половината от наложеното наказване. В случая с Иванчева тя действително е изтърпяла половината си присъда авансово. Съдии обаче обясниха пред " Сега ", че няма по какъв начин незабавно да бъде пусната предварително, тъй като не може да показа доказателства, че се е поправила. Те позволиха, че това може да се случи след към година.

Наказателно-процесуален кодекс също по този начин дава право на прокуратурата да постанови отсрочване на наказването до 1 година след раждането на дете. А децата на лишените от независимост дами до навършване на една година могат да останат при майките си в детските ясли към пандиза. Синът на Иванчева е роден на 19 ноември м.г.

Във фейсбука на Иванчева тази заран бяха оповестени два клипа. Вижте тук:





 

Очаквайте подробности
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР