Бившата фурна в архитектурно-исторически резерват в село Свежен се руши.

...
Бившата фурна в архитектурно-исторически резерват в село Свежен се руши.
Коментари Харесай

Борят се за спасението на фурната в Свежен! Ще бъде ли развален договора с купувача?

Бившата фурна в архитектурно-исторически резерват в село Свежен се разрушава. За това алармираха поданици на селото в община Брезово, Пловдивско.

Красивото селце, сгушено в Сърнена Средна гора, се слави с богата история и огромно архитектурно завещание, предпазено от НИНКНИ. От 100-те достоверни остарели къщи - колективен монумент на културата, са останали към половината. Фурната е една от дребното оживели публични здания на селото и би могла да способства доста за развиването му, в случай че се употребява рационално, пишат в подписката си жителите.

Преди 5 години - на 26.06.2017 година Община Брезово подписва контракт за продажба на постройката на някогашната фурна, която до този миг е общинска благосъстоятелност, след извършен конкурс. Купувач е Боян Бенев. В документа е посочено, че продажбата на фурната на сели Свежен - едноетажна постройка със застроена повърхност 196 кв.м. и застроено дворно място с повърхност 860 кв.м. се подписва за цена от 14 201 лева и при следните две условия: купувачът се задължава в период от 2 год. от датата (26.06.2017г) да вкара Фурната в употреба, както и да не трансформира характера и предназначението на парцела за период от 10 години.

Почти две години по-късно нищо не е пипнато по постройката и на 8 февруари 2019, купувачът желае от Общинския съвет на Брезово да му бъде позволено удължение на периода за въвеждане в употреба от 2 на 5 години. Той получава зелена светлина и анекс по контракта, който фиксира новия период.

Преди няколко дни обаче и удълженият период изтича, а постройката продължава да се разрушава и няма никакви първи проблясъци на активност по нейното възобновяване или връщане към функционалностите ѝ.

Затова локални, обединени в петиция, ще внесат искане към Общинския съвет в Брезово да вземе решение да скапе контракта за продажба на фурната, заради неизпълнението му от страна на купувача.

" Срокът от 5 год., в който фурната трябваше да проработи, изтече на 26.06.2022г. За този интервал постройката просто е изоставена без никаква грижа, покривът е пропаднал, прозорците зеят, лястовиците си вършат гнезда в пространствата и се чака постройката да се саморазруши. На фотосите ще видите по какъв начин наподобяват през днешния ден остарялата пещ за самун, старите казани за тестото, масата и рафтовете за хляба, останали от преди половин век. Фурната е доста забавна и с това, че вътре в нея, зад пещта се намира и помещението на селската баня - една доста забавна и интелигентна енергийно ефикасна композиция, основана от нашите предци с доста мисъл и грижа за общото богатство ", показва в петицията Катя Тосева.

Репортер на TrafficNews се свърза с кмета на община Брезово Христо Енков, който изясни, че са пуснали писмо към купувача, с цел да се срещнат с аргументите за забавянето и да получат информация дали ще желае ново удължение на периода.

" Ще се консултираме с юристите на общината във връзка с вероятно дело за повреждане на контракта. Според тях обаче няма съображение за такова повреждане и не бихме спечелили правосъден развой. До колкото ми известно НИНКН няколко пъти връщаха плана за постройката. За страдание, в случай че купувачът се откаже, ние няма да можем да осъществяваме нужните действия за спасяването на тази постройка, тъй че нашата вяра е да се осъществя частната инвестиция ", уточни Енков.

Той е изпратил и писмо към Областният шеф на Пловдив, в което се коментира, че договорът предстои на повреждане в употребява на Община Брезово единствено при несъблюдение на клаузата, предвиждаща да не се трансформира в идващите 10 години статутът и предназначението на постройката.

„ Съгласно контракта купувачът се задължава да не трансформира характерът и предназначението на добития парцел в период от 10 година от подписване на контракта, като при несъблюдение на тази наредба, продавачът има право да скапе контракта и задържи платената от купувача цена. До този миг няма нарушаване на клаузата, а точно купувачът не е трансформирал характера и предназначението на добития парцел, в противен случай същият е показал в Министерство на културата капиталов план за реорганизация, главен ремонт на съществуваща сграда-фурна, като със Становище изх. №33-44-347/19 от 26.11.2020 година Министерство на културата съгласува този план. Разпоредбата, която задължава продавача в период от 2 години от придобиване на парцела да го вкара в употреба, не е обвързвана с избрана глоба в същия, като този контракт е бил част от конкурсната документи и явен за всички участници. Известно с от практиката, че съгласуването на планове от Министерство на културата трае дълго. Нещо повече, купувачът се е опитал да извърши и това изискване през 2018 година, само че в първичния вид Министерство на културата не съгласува капиталов план за реорганизация, главен ремонт и акомодация на фурната, като това става едвам 2020 година Преценката на юристите на Община Брезово е че по правосъден ред не би се стигнало сполучливо до повреждане на този контракт, по който цената е напълно платена, и няма експлицитна глоба за несъблюдение на съответната уговорка за въвеждане в употреба. На купувача ще бъде изпратена покана за непринудено осъществяване на това негово обвързване по чл.11 от контракта, както към този момент се загатна, несъблюдение на същото обвързване не с снабдено с експлицитна глоба или наказателна клауза по контракта. В взаимозависимост от отговора на поканата от купувача ще показва въпроса и пред Общински съвет Брезово ", написа в част от документа.

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР