Бившата европейска шампионка по джудо при подрастващите Бетина Темелкова от

...
Бившата европейска шампионка по джудо при подрастващите Бетина Темелкова от
Коментари Харесай

Бетина Темелкова помага на българското джудо от Израел

Бившата европейска шампионка по джудо при подрастващите Бетина Темелкова от две години се състезава за Израел, само че и за момент не е прекъсвала връзката с родината си България. Въпреки натоварената си стратегия, тя търси и намира способи да поддържа родни спортисти, разрастващи се в обичания й спорт.

Например, предходната година, Бетина предложения Валентин Алипиев и Ивелина Илиева да се причислят към подготвителния развой в Израел. За състезателите е скъп опит да сменят средата, да опознаят конкуренцията и да обогатят подготовката си, изправяйки се на татамито против разнообразни сътрудници. Още повече, когато става въпрос за Израел. С съвършената си организация и неповторима база, страната е измежду центровете на международното джудо. Неслучайно Георгий Зантарая (златен медалист от европейското във Варшава през 2017 година), Майлинда Келменди, която завоюва златото на Олимпиадата в Рио де Женейро през 2016 година и международният първенец Илиан Илиадис постоянно се причислят към тренировките в Израел.

„ Аз съм ходил два пъти, споделя Ивайло Алипиев, който е в треньорския съвет на Българска федерация джудо, управлява подготовката на сина си Валентин Алипиев и е някогашен треньор на Бетина Темелкова. - В Израел спаринг сътрудниците по джудо са доста, има по няколко съвсем във всяка категория. И множеството са с изравнени благоприятни условия. Дори някой да получи травма, има кой да го замести. Много са страните, които разчитат на тренировките в Израел. Там вървят много международни и олимпийски първенци. Условията са невероятни. “

Базата в Израел разполага с всички улеснения, в това число с медицински център и с рехабилитатори, а треньорите са разпределени в посоки. Ивайло Алипиев дава образец с това, че един експерт управлява „ работата с кимоната “, а различен се занимава единствено с физическата подготовка на спортистите. Все отново точно многото съперници във всяка категория, освен това първенци от разнообразни страни, е солидният мотив за решението на доста европейски джудисти да се приготвят в Израел.

„ По този метод те могат да усетят най-добре конкуренцията. Затова тренировките в чужбина са доста потребни “, акцентира Алипиев.

Присъединяването на български състезатели към тренировките в Израел е изцяло обезпечено. Всичко се поема от израелската федерация по джудо. Те поддържат спортистите, а и по този метод усилват броя на състезателите в другите категории. Не е за занемаряване и опцията да участват повече треньори, които обогатяват подготвителния развой с опита си.

„ Бяха доста гостоприемни, а и Бети доста ми помагаше за безусловно всичко”, споделя Ивелина Илиева, която се състезава в категория до 57 кг. Миналата година тя се причислява към тренировките в Израел по покана на Бетина Темелкова.

„ Там не просто във всяка категория има по няколко спаринг колегата, а това са хора, които взимат медали, класират се. Силни съперници, които оказват помощ за нашето развитие”, споделя Ивелина и добавя, че това й оказва помощ да опознае конкуренцията.

Разбира се, по време на тренировките не всичко се демонстрира, изключително когато участниците са от една категория и са в директно състезание. Винаги има блян да не се разкрива цялостната тактика. Освен това, подготвителната стратегия е много по-различна. И въпреки всичко, акцентира Ивелина Илиева, промяната на средата обогатява.

„ Аз съм била на тяхното място и знам какъв брой е мъчно да се подготвяш, когато нямаш условия, нужните улеснения или сътрудници “, споделя Бетина Темелкова за подготовката на Валентин Алипиев и Ивелина Илиева в Израел. Шампионката, която неотдавна навърши 22 години, коментира, че гостуването на двамата джудисти, които са и нейни другари, се случва след диалога й с треньора на израелския народен тим по джудо.

„ Аз постоянно ги поканвам. Приемам тяхното идване точно като посещение, което за мен и брачна половинка ми Барух е наслада. А и Валко (Валентин Алипиев) ми е извънредно добър другар. Вълнувам се, когато идват той или Ивелина. Не единствено, тъй като сме другари. Радвам се, когато одобрявам посетители от България. Все отново аз от дълго време съм тук и не мога да скрия, че ми липсва родината, фамилията и приятелите. Затова споделям, че всяко посещение е наслада. Искам да им покажа Израел, да им опиша всичко за метода на работа в залата. А и знам какво преимущество е за всеки състезател да попадне в друга среда, да тренира с повече и с разнообразни спортисти. Това обогатява “, споделя Бетина.

Тя добавя, че доста джудисти идват самостоятелно да упражняват в Израел. Същевременно други, в това число и български състезатели, организират подготовката си в Италия и в Германия. В момента Бетина се приготвя за шампионата Antalya Grand Prix 2019 в Турция. Вълнението е огромно, освен поради идното й присъединяване в надпреварата. За Бетина това е още една опция да срещне приятелите си, които ще се включат като представители на България. Сред тях е и Ивелина Илиева, която преди Antalya Grand Prix 2019 ще взе участие и в републиканското състезание.

„ Подготовката върви добре”, сбита е Бетина преди следващото предизвикателство.

Затова пък някогашният й треньор Ивайло Алипиев споделя за нея: „ Бетина е като хамелеон. Не познавам различен играч като нея. Хамелеон, тъй като в залата е една, а когато стъпи на татамито на съревнование, е изцяло изменена. Там е мобилизирана на 100%. Просто неповторим играч. Затова я отъждествявам на хамелеон, тъй като „ доста бързо си трансформира цвета “ – по този начин, както е усмихната и лъчезарна, стъпва на татимото на надпреварата и става радикално различна”.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР