Бившата депутатка от СДС и шеф на парламентарната група на

...
Бившата депутатка от СДС и шеф на парламентарната група на
Коментари Харесай

Неофициално: Преговорите на финала, Василев - финансов министър, Екатерина Михайлова - правосъден

Бившата депутатка от Съюз на демократичните сили и началник на парламентарната група на сините по времето на Иван Костов - Екатерина Михайлова, пък е обсъждана за министър на правораздаването.

Шефът на ГДБОП Калин Стоянов е спряган за вътрешен министър. Сред изтеклите от договарянията имена е и това на Мартин Захариев, който е бил дискутиран за поста на министър на културата.

Пети час не престават договарянията в Народното събрание за състава на държавното управление. В срещата вземат участие номинираните за министър председатели на ротационен принцип Мария Габриел и Николай Денков и преговорните екипи на двете обединения.

Тя се организира в кабинета на ръководителя на Народното събрание Росен Желязков. ГЕРБ са показани от Томислав Дончев, а от страна на Политическа партия вземат участие Кирил Петков, Атанас Атанасов, Христо Иванов и Владислав Панев. Преговорите бяха прекратени за час - сред 13:00 и 14:00, с цел да се проведат съвещания във вътрешнопартиен формат, осведоми.

Обсъжда се персоналният състав на бъдещия кабинет. В основата са към този момент оповестените от ПП-ДБ имена, само че има промени в няколко ведомства. Преди пленарното съвещание Николай Денков призна, че се разискват и оферти на Мария Габриел, която също би трябвало да утвърди окончателния състав, преди да бъде разгласен. Очаква се това да се случи до края на седмицата, а в понеделник Денков да върне досието с осъществявания мандат на президента Румен Радев, който към този момент го прикани да е празна.

По думите на номинирания за министър председател от ПП-ДБ има прогрес в синхронизирането на позициите, само че той е безапелационен, че няма да разисква пред медиите състав, " до момента в който всичко не бъде контрактувано ".

" Има прогрес, изчакайте още малко ", сподели пред публицисти в Народното събрание Николай Денков към 16.00 часа следобяд, когато договарянията още течаха. 

" Докато не свърши целият развой, нищо не е завършило ", заключи Денков. " Имайте още малко самообладание, напредваме ", уточни той. Денков не отговори по кое време ще бъде върната досието на президента Радев и по кое време ще бъде показан съставът на проектокабинета.

Очаква се и националните управителни органи на партиите в двете политически обединения да се произнесат по окончателния състав и конструкция на Министерския съвет.

Обсъждат се разнообразни имена и кое е най-подходящото за дадена позиция. В тази връзка " информацията, че Министерство на вътрешните работи ще бъде на ГЕРБ, не е вярна, няма такова нещо. Търсим човек, който да е специалист, експерт, не политическо лице, потвърдило се в работата си ", съобщи още Николай Денков по-рано през днешния ден.

Той удостовери обаче, че ГЕРБ са показали свои кандидатури за министри. " Обсъждаме с Мария Габриел. Това са кандидатури, които тя поставя на масата. Това, което се написа, че ще бъде 50 на 50 са някакви дизайни, които не подхождат на истината ", добави той.

Също в коридорите по-рано през днешния ден Бойко Борисов отхвърли ГЕРБ да оферират имена и разгласи, че в държавното управление няма да има специалисти, а единствено политически лица от Политическа партия. ГЕРБ и Демократична България няма да имат свои министри.

" Партията на смяната желаят сами да си носят отговорност, в това число с политически лица. Ние с " Да, България " отговаряме на техните претенции. Ако има утвърдени специалисти от по-широк набор и те ги одобряват, това е тяхно право. Хубаво е да предложат и другите партии, доста е тежко времето, има да се вземат ужасно виновни решения. Не е по силите на една партия..., само че те имат високо самочувствие ", разяснява Борисов.

Лидерите на Демократична България резервираха безмълвие за състава и структурата на възможен предстоящ кабинет.

Българска социалистическа партия още веднъж съобщи, че няма да поддържа кабинет на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. На този стадий покана за договаряния в търсене на поддръжка за държавно управление с втория мандат не е отправяна към Българска социалистическа партия, сподели водачът на социалистите Корнелия Нинова. Не го поддържат още от " Възраждане ", Движение за права и свободи и Има Такъв Народ.

Междувременно президентът Румен Радев съобщи, че " целувката сред Борисов и Петков няма да роди друго с изключение на омерзение " и " пълзяща тирания ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР