Бившата архиепископия на Бенедикт Шестнадесети Мюнхен и Фрайзинг възнамерява да

...
Бившата архиепископия на Бенедикт Шестнадесети Мюнхен и Фрайзинг възнамерява да
Коментари Харесай

Панихида за папа Бенедикт XVI ще бъде отслужена в неговата бивша архиепископия в Германия


Бившата архиепископия на Бенедикт Шестнадесети Мюнхен и Фрайзинг има намерение да се сбогува с починалия почетен папа, като отслужи панихида довечера, съобщи ДПА.

Докато е кардинал, Йозеф Ратцингер е архиепископ на Мюнхен и Фрайзинг от 1977 година до 1982 година. Очаква се актуалният архиепископ кардинал Райнхард Маркс да отслужи панихидата за своя предходник в мюнхенската катедрала " Света Дева Мария ".

По информация от локалната епархия там е било открито и място за възпоменание, където хората могат да почетат починалия почетен папа. Такива места са били открити и в катедралата " Света Дева Мария " във Фрайзинг, както и в енорийската черква " Свети Освалд " в Траунщайн, където Ратцингер взе участие в първата си литургия след неговото ръкополагане през 1951 година.

Времето на Ратцингер като архиепископ беше помрачено от обвинявания, че не е реагирал вярно на обвинявания в полови злоупотреби. По информация от отчет за неговата епархия, оповестен преди по-малко от година, през неговия мандат духовник полов рецидивист е бил трансфериран от немската провинция Северен Рейн-Вестфалия в Мюнхенската архиепископия. Ратцингер отхвърляше обвиняванията, че е знаел за закононарушенията на мъжа. Фактът, че по-късно му се наложи да поправи свои погрешни изказвания, че не е участвал на среща, на която  е било обсъждано държанието на свещеника, беше оповестен от медии по целия свят.

Тленните остатъци на Бенедикт Шестнадесети бяха изложени в базиликата " Свети Петър " в Рим, откакто той умря в навечерието на новата година. Заупокойни литургии ще бъдат отслужени в няколко немски епархии. Опелото ще се състои на площад " Свети Петър " в четвъртък сутринта, след което почетният папа ще бъде заровен в базиликата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР