Бивша учителка от Шумен със скромна пенсия стана дарител на

...
Бивша учителка от Шумен със скромна пенсия стана дарител на
Коментари Харесай

Пенсионерка дарява 4 паметника на Двора на кирилицата

Бивша учителка от Шумен със скромна пенсия стана донор на културно-историческия комплекс Двор на кирилицата в остарялата столица Плиска. Йорданка Савова /84 г./ ще издигне четири паметника на български създатели, които са си служили с кирилица, в изграждащата се Алея на писателите.

Поне 80 създатели от разнообразни народности е решил да увековечи в комплекса невговият основател – арменецът Карен Алексанян. Първите бюстове – на Пейо Яворов и Иван Вазов към този момент бяха открити предходната година. А паметниците на Паисий Хилендарски, Христо Смирненски, Никола Вапцаров и Гео Милев ще бъдат вдигнати напълно скоро от сърцатата шуменка.

“Никога не бих се съгласила да изляза от анонимност, в случай че не желаех с цялото си сърце този мой жест да увлече и други хора, загрижени за съхраняването на нашата история “ – споделя Йорданка и благославя Алексанян за начинанието му. Тя и различен път е правила щедрост, само че без да я обявява.
“Нали знаете, че когато едната ръка даде, другата не трябва да знае. Ако правиш подаяние, прави го не да блеснеш, а да научиш с образец и други”, разсъждава педагожката. Тя мощно се надява, че още доста хора мислят като нея.

Йорданка и брачният партньор й Станислав посетили Двора на кирилицата в старопрестолния град още през 2015 година дружно с пенсионери от шуменския клуб N6.

“Бях доста впечатлена. Още щом прекрачих прага, видях против мен паметника на Св. Цар Борис I. За него и други български владетели, оставили светла следа, аз от години желая да напиша книга. Обръщам се и виждам – против мен 12-метров кръст, а под него фигурите на светите братя Кирил и Методий. Край тях буквите ни, изваяни от червен камък… Нещо неповторимо, което те грабва”, споделя учителката.

Тя доста харесала и дребната цървичка, и картинната изложба, цялостна с исторически платна.
После още няколко пъти водила свои посетители на това място. Когато го посетила с компания на 14 септември м.г. с изненада видяла, че там е издигната и голяма цитадела, цялостна с още българска история. Най-много се развълнувала от восъчните фигури на Кирило-Методиевите възпитаници. Толкова приличали на живи, че чак й се приискало да заприказва с Наум. На втория етаж на Крепостта, където са подредени български владетели, видяла две празни позиции и още тогава се замислила. Когато зърнала празните постаменти пред Крепостта и научила, че там би трябвало да се извисят монументи на поети и писатели, към този момент била решена да помогне. За неприятен шанс брачният партньор й се почувствал зле, наложило се да извикат кола за спешна помощ. Йорданка се тормозила, само че останала и прелестно сюрпризирана от вниманието на Алексанян, който ги придружил до незабавната кола.
Преди празниците решила да благодари за човещината и да помоли по собствен метод да взе участие за по-бързо осъществяване на Алеята на писателите.

“Имах голямо предпочитание да бъда потребна. Но знаех, че не мога да дам доста средства, моите благоприятни условия са капка в морето. Затова до този миг бях пособия единствено на обособени лица. А този мой жест в този момент щеше да бъде за страната и обществото”, спомня си Йорданка. Признава, че е била най-щастлива, когато Алексанян след дълги съмнения решил да одобри за диалог по тематиката.

“Не съм желал финансова помощ от никого, минимум пък съм очаквал от пенсионерка. Моята цел е самичък да направя този комплекс. Но вуйна Йорданка настояваше доста да остави памет след себе си, да направи нещо за своя народ и кирилския свят. Не можах да откажа, щях да я обидя. Сега мощното предпочитание на тази българка е доста задължаващо. Лично аз ще направя най-хубавото, с цел да се извърши нейната воля”, споделя притежателят.

Той признава, че след диалозите с вещата по тематиката учителка по литература е решил да увековечи повече български създатели в Алеята. На всеки от четирите бюст-паметника, които ще бъдат изваяни с парите на вуйна Данче, нейното име ще бъде изписано – като на донор. Така е и с паметника на поета Яворов, който е подарък от Съюза на амренците в Европа.

Йорданка имала цялостната независимост да уточни създателите и първо избрала най-достойното място за създателя на “История славянобългарска” Паисий Хилендарски. Вълнува се даже по какъв начин ще наподобява, желае скулпторът да го изобрази в по-млада възраст.

Тя припомня, че никой не знае годината на гибелта и гроба му. Понеже е и поетеса, авторка на 7 книги, желае посетителите на Алеята да могат по-скоро да отдават респект на Христо Смирненски, Никола Вапцаров и Гео Милев. До 19 юни, когато се празнува Денят на донора, паметниците им ще бъдат подготвени, споделя Алексанян. Ще ги открие персонално шуменката.

До това време, още на 1 март ще бъде открит паметникът на Христо Ботев, а на 6 март ще видят бял свят бюстовете на Александър Пушкин, Сергей Есенин, Фьодор Достоевски и осетинският създател Коста Хетагоров. На 11 май в Алеята ще бъде почетен и Алеко Константинов. В ход е направата на още бюстове.
Откъде вуйна Данче се е научила да подарява? Казва, че цялата им фамилия са благодетели, а най-много татко й Христо Генковски. Той съградил учебно заведение в шуменското село Радко Димитриево, пригодил плевня за храм, даже нарисувал иконите вътре, а след това намерил метод да я достави с камбана чак от София.
Църквата “Св.Иван Рилски” още оглася околията с нейния звън. Учителката последвала образеца му. И когато краеведи от сдружението към читалище “Димитър Войников” в Шумен решили да изпратят книги в Молдова, тя подбрала най-ценните 180 тома от библиотеката си.

“Ботев, Яворов, Смирненски, Вазов…- това са колоси. Нека да се образоват нашите българи, да раснат децата им с българско самосъзнание”, изяснява шуменката. Миналата година дамата изпратила 200 бройки от “Моята родина” на всебългарския събор при гроба на кан Кубрат край Малая Перешчепина – волята й била да се раздадат на присъстващите. Българка, пътувала чак от Америка, разпознала своята начална учителка по фотография на корицата на книгата.

“Няма по-ценно нещо от това учениците ти да те помнят”, вълнува се Йорданка.
Поне 5 години вуйна Данче подкрепяла с топли облекла и храни небогати и заболели хора от своя квартал.

„ При 28 фамилии ходехме с председателката на пенсионерския съюз, само че им казвахме, че носим подарък от кварталната пенсионерска организация “Александър Стамболийски”. Иначе е неловко, все едно ги скърбя и давам лепта, хората ще се притеснят”, разсъждава пенсионерката, която не обича подаяния. Всичките си книги е издала с персонални средства – единствено подарявала, не продавала, не желала спонсори и цензори.

Затова в сатиричната си творба “Сбъркан свят” тя громи на воля лъжедемокрацията и пороците на съвремието. Даже има въпроси към църквата и Бог. Атеист е, само че споделя, че живее богоугодно, съблюдава Божите заповеди. Обяснява, че никой не се нуждае от доста: “Както писателят го е споделил – какво му е нужно на индивида – едно легло, където да поспи и събере сили, маса – да се нахрани на нея, да написа и да рисува, и един-два стола за тези, които ще дойдат”.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР