Бивша телевизионна личност, превърнала се в политически индивидуалист, новоизбраният президент

...
Бивша телевизионна личност, превърнала се в политически индивидуалист, новоизбраният президент
Коментари Харесай

„Ел Локо“ начело: Какво следва за Аржентина при президента аутсайдер Хавиер Милей?

Бивша телевизионна персона, трансформирала се в политически индивидуалист, новоизбраният президент на Аржентина Хавиер Милей даде обещание да няма половинчати ограничения, до момента в който се пробва да направи своята наранена страна „ велика още веднъж “. Яхнал вълна от яд против властта, крайнодесният новобранец, прочут със своите сквернословни прояви, няма да има време да се любува на зашеметяващата си победа, защото наследява стопанска система, затънала в рецесия, без опит и малко съдружници, които да приложат неговите радикални дневен ред за смяна.

От години дискредитираната ръководеща класа на Аржентина седи на буре с барут, неспособна да извади страната от видимо неразрешима рецесия, която пося яд и обезсърчение във втората по величина стопанска система на Южна Америка.

В неделя, дълго кипящият яд кипеше, извеждайки на власт политически новобранец с резачка, който даде обещание да „ взриви “ системата и чиито лични поддръжници го назовават ​​„ Ел Локо “ (лудия).

Майлей, някогашен икономист и Телевизионен специалист без съвсем никакъв политически опит пристигна на власт на вълна от яд поради десетилетия неприятно икономическо ръководство. Той се зарече да „ постави завършек на паразитната, глупава, безполезна политическа прослойка, която потъва “ в страна, осакатена от трицифрена инфлация, където равнището на беднотия е достигнало 40%.

Самозваният „ анархо-капиталист “ ” леко победи своя перонистки конкурент, министъра на финансите Серхио Маса, на балотаж на изборите в неделя – опровергавайки прогнозите за близка конкуренция в съревнование, което анализаторите описаха като борба сред двама надълбоко неправилни претенденти.

„ Аржентинците бяха принудени да избират сред две доста непривлекателни благоприятни условия “, сподели Бенджамин Гедан, началник на програмата за Латинска Америка на основания във Вашингтон Уилсън център и шеф на плана за Аржентина. Той предизвести да не се пояснява резултатът като откровено утвърждение на личността или дневния ред на Милей.

„ От една страна имахте сегашния министър на финансите, който управлява една изцяло пропадаща стопанска система “, изясни Гедан. „ От друга страна, доста радикална аутсайдерска фигура, която предложи нещо извънредно друго: който желае да доларизира стопанската система, да затвори централната банка, да либерализира притежанието на оръжие и продажбата на органи, чудноват субект, който е клонирал кучето си и твърди, че домашните му любимци са неговите старши съветници. “

Тръмп, Болсонаро – и Върколак

Удивителното издигане на Майлей на власт е мярка за разочарованието на аржентинските гласоподаватели, разкривайки дълбочината на възмущение към ръководещата класа и страната в страната на делата. Това също е артикул на телевизионни канали, включващи провокативни говорещи глави, с цел да покачат рейтинга си, отразявайки възхода на екстремистки настроени специалисти, трансформирали се в политици, другаде. избирателен спор

Следващият президент на Аржентина направи името си, като гневно осъждаше „ политическата прослойка “ в телевизионните стратегии, като в същото време разказваше за инфлацията и половия си живот. Неговият яд против властта резонира измежду аржентинците, които копнеят за смяна, до момента в който разчорлената му коса – въодушевена от антигероя от X-Men Wolverine – и натоварената с хули изразителност единствено способстваха за неговата популярност.

Преди две години възходящата телевизия на Milei славата му оказа помощ да си обезпечи депутатско място в долната камара на Конгреса на Аржентина. Той беше считан за доста дълъг късмет за президентския пост единствено преди месеци – до момента в който не завоюва най-вече гласове на първичните избори през август, обръщайки политическия пейзаж.

Преди да влезе в светлината на публичното внимание, Милей беше основен икономист в Corporación America, една от Най-големите бизнес конгломерати в Аржентина, които ръководят множеството летища в страната. Неговите водещи стопански политики включват „ доларизиране “ на стопанската система до 2025 година, с цел да спре „ рака на инфлацията “, което значи, че той ще изхвърли песото – очуканата валута на Аржентина – и по този метод ще се откаже от контрола върху паричната политика.

Milei се показва за нечовечен съперник на страната, която упреква в ограничение на свободите на хората и изпразване на джобовете им. На предизборни манифестации той постоянно се появяваше на сцената, въртейки резачка, с цел да понижи алегорично страната до нужния размер. Той даде обещание да понижи обществените разноски с 15%, да приватизира държавни компании и да понижи дотациите за горива, превоз и електрическа енергия.

Избраният президент, който би трябвало да встъпи в служба на 10 декември, стартира да обрисува някои от плануваните си политики в радио изявление в понеделник сутринта, казвайки, че бързо ще продължи напред с проектите си за приватизация на държавните медии, които му дадоха отрицателно отразяване по време на акцията, описвайки ги като „ скрито министерство на пропагандата “.

„ Всичко, което може да бъде в ръцете на частния бранш ще бъде в ръцете на частния бранш “, сподели той пред станцията на Буено Айрес Radio Mitre, добавяйки, че следената от страната енергийна компания YPF ще бъде модифицирана, тъй че да може да бъде „ продадена в доста, доста, доста потребен метод за аржентинците ”.

Почитател на някогашния президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Майлей също възприе статута си на самостоятел, привличайки ненадминато внимание по време на акцията с провокативните си изказвания. Той не се свени да нападне уважавани сънародници, в това число папа Франциск, който назова „ имбецил “ поради отбраната на обществената правдивост.

Не е изненадващо, че той приспособява най-известния девиз на Тръмп, обещавайки „ Да създадем Аржентина велика още веднъж ”.

Подобно на Тръмп и неговия бразилски съдружник Жаир Болсонаро, Милей притегли гласуването на консерваторите, като даде обещание кръстоносен поход против прогресивната политика. Той разказа половото образование като марксистки скрит план за заличаване на обичайна фамилна единица и предложи плебисцит за анулация на абортите, които Аржентина легализира през 2020 година Той също по този начин отхвърля концепцията, че хората имат роля в причиняването на изменението на климата.

Всичко това е „ доста обезпокоително освен за дамите, само че и за малцинствата като цяло, тъй като Милей води същите културни войни, които крайната десница води другаде “, сподели Хуан-Пабло Фереро, старши учител по латиноамериканска политика в университета в Бат.

„ Той също по този начин се връща обратно към дневния ред за правата на индивида, който завоюва интернационално самопризнание на Аржентина “ след прехода към народна власт, добави Фереро. „ Малцинствата ще би трябвало да се съпротивляват на дейностите му в Народното събрание и по улиците. “

Взимайки още една страница от книгите за игри на Тръмп и Болсонаро, Милей също направи неоснователни изказвания за изборни измами преди балотажа в неделя, което поражда угриженост за уважението му към демократичните правила. Неговата победа също значи напредък на Виктория Виляруел, неговият спорен съотборник, който сведе до най-малко броя на жертвите на бруталната тирания в Аржентина от 1976-1983 година

„ Стрес тест “ за аржентинската народна власт

В ход - Преди гласуването Маса и неговите съдружници предизвестиха аржентинците, че проектите на Милей внезапно ще лимитират мъчно извоюваните права и публичните услуги и обществените стратегии, на които мнозина разчитат. Тяхната граница на проваляне допуска, че тактиката – която Майлей беше отхвърлил като „ акция на страха “ – може в последна сметка да е имала противоположен резултат.

„ Въпреки Милей, макар всичките му неточности в акцията, макар всичките му особености, които пораждат подозрения, опасения (…) все пак това, търсенето на смяна надви, сподели Лукас Ромеро, началник на Synopsis, локална компания за политически съвещания, пред Associated Press. малко време да се любува на успеха си. Още преди избирането му анализаторите към този момент бяха хвърлили подозрения по отношение на осъществимостта на доста от обещанията му в предизборната акция, като се стартира с по този начин рекламираната му „ доларизация “.

Захвърлянето на песото в интерес на $ изисква солидни ресурси от зелени пари и Международният валутен фонд (МВФ) предизвести, че доларовите запаси на Аржентина са рисково ниски. Анализаторите означиха риска от спад на песото, защото хората изпадат в суматоха, вярвайки, че доларизацията е неизбежна.

„ Майлей е човек, който дава обещание огромни нови хрумвания, само че може би прекомерно огромни и може би неосъществими “, сподели Гедан, отбелязвайки, че новоизбраният президент няма парламентарно болшинство, което да го поддържа и още по-малко опора в локалната власт. „ Далеч не е ясно, че може да извърши дневния си ред, като се има поради неговата новосъздадена партия, дребното му съдружници в Конгреса, дребната и неопитна група, която го заобикаля, и обстоятелството, че той не управлява нито една от провинциите на страната “, добави той.

Партията Liberty Advances на Майлей има единствено седем места от 72 в Сената и 38 от 257 в долната камара на депутатите. Той ще се надява да завоюва поддръжка от главната десница на някогашния президент Маурико Макри, която хвърли електоралната си тежест зад него преди балотажа в неделя в опит да подсигурява проваляне за настоящия перонистки лагер.

„ Остава да забележим дали тази електорална поддръжка ще се трансформира в политическо съглашение “, сподели специалистът по Аржентина на FRANCE 24 Дейвид Гормезано. „ Ще се причислят ли част от кръга на Макри към държавното управление? Ще предложат ли консервативните законодатели своята поддръжка? Твърде рано е да се знае. ”

Примамката на властта и общата злоба към перонизма може да са задоволителен тласък.

„ Човек може да си показа, че консервативният лагер ще измине дълъг път в поддръжка на Милей, в това число в някои от неговите ексцесии, с цел да си отмъсти на лагера на перонистите “, добави Гормезано, само че означи, че Милей към момента няма да получи болшинство в Конгреса даже с консервативна поддръжка.

Според Фереро изборът на Милей е сигнал за „ най-голямото стрес тест ” за демокрацията на Аржентина след края на военното ръководство. Съгласно конституцията на страната „ президентите имат пълномощието да ръководят с декрет при изключителни условия – само че това тества системата “, изясни той. „ Ще забележим доколко той употребява тези пълномощия. “

Ще има доста обзор на първите стъпки на Milei на интернационалната сцена също. Аржентинският подбудител към този момент подвигна паника в редица страни от Латинска Америка и сподели, че ще се стреми да понижи търговията с Китай, вторият по величина търговски сътрудник на Аржентина след Бразилия.

Докато Тръмп и Болсонаро бързо приветстваха изборния резултат на Неделя, нито сега е на власт. Лявоцентристките водачи на двете най-големи съседки на Аржентина, Бразилия и Чили, бяха доста по-предпазливи в отговора си.

Президентът на Бразилия Луис Инасио Лула да Силва в неделя насочи най-хубави пожелания към новоизбрания президент, само че не го направи директно споменаване на Милей. Преди това той изрази вярата си, че аржентинските гласоподаватели ще изберат президент, който поддържа демокрацията и комерсиалния блок Меркосур – който Милей предложи Аржентина да напусне.

Милей неведнъж подлага на критика президента на Бразилия и го назова „ сърдит болшевик “ с „ тоталитарна “ податливост. В понеделник непосредствен помощник на Лула сподели, че новоизбраният президент на Аржентина би трябвало да се извини на бразилския водач, преди да могат да бъдат проведени диалози сред двамата.

„ Той откровено обиди президента Лула “, сподели министърът на обществените връзки Пауло Пимента пред кореспонденти. „ Зависи от Милей, като новоизбран президент, да се обади и да се извини. “

Независимо дали вкъщи или на интернационалната сцена, Аржентина ще плава през неразучени – и бурни – води с „ El Loco “ отпред.

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР