Бивша дългогодишна асистентка на крайно десен български евродепутат е заподозряна

...
Бивша дългогодишна асистентка на крайно десен български евродепутат е заподозряна
Коментари Харесай

Сътрудничка на български евродепутат е заподозряна като руски агент

Бивша дългогодишна асистентка на извънредно десен български евродепутат е обвинена в съмнителни връзки с съветското разузнаване - тя е работила като медиатор сред съветските спецслужби и европейски чиновници. Въпросната дама трансформира името си и кандидатства за стажове в стратегии на Европейския съюз и в медии в Брюксел, оповестява USobserver.

Името на служителката не се загатва, макар че то е известно на брюкселското издание. В автобиографията ѝ са включени Колежът на Европа в Брюж, където се образоват доста бъдещи чиновници на Европейски Съюз. Освен това е давала уроци по йога в зелено брюкселско предградие, което доста чиновници на Европейски Съюз и техните фамилии назовават собствен дом.

"Нейният профил демонстрира, че е медиатор на съветските служби ", споделя източник от западното разузнаване.

На профила "крайно десен " съгласно европейските стандарти дават отговор двама български евродепутати - Андрей Слабаков и Ангел Джамбазки. Слабаков има 10 сътрудници, а Джамбазки - 11. На техните страници липсват биографии.

Русия към момента има над 100 дипломати в Белгия и "около половината от тях " са шпиони, споделя източник от белгийските спецслужби. Посочват се няколко случая.

Изданието отбелязва като подозрителен казусът с Тамара Волохова, почнала кариерата си в Брюксел като съветничка на евродепутат от националистическата партия на Марин льо Пен. За нея имало съмнение, че "помага на Русия да вербува политици от евроинституциите ".

Десетки европейски депутати са проруски настроени, отбелязва изданието.

"36 извънредно десни и самостоятелни евродепутати от партии като френската Rassemblement national, немската Alternative für Deutschland и белгийската Vlaams Belang гласоподаваха срещу резолюцията през юни за предоставяне на Украйна на статут на претендент за Европейски Съюз. Мнозина периферни евродепутати посещават Русия и окупираните от нея територии с измислени задачи за наблюдаване на избори, които в действителност може да работят като пътувания, на които спецслужбите вербуват шпиони ", показва още изданието.

Януш Ниеджински, един от уредниците на такива пътувания, бил задържан в Полша предходната година по обвинявания за съдействие с съветските спецслужби. Той е построил близки връзки с английски, френски и полски евроскептични депутати в Европейския парламент.

Руските сътрудници не набират източниците си в Европейски Съюз на публични срещи в "Берлемон ", централата на Европейската комисия, споделят за EUobserver белгийски източник от сигурността:

"Има доста по-добри места в Брюксел за тази работа като спортни клубове, където човек да поиграе тенис и да си вземе сауна. "

Освен на срещи на професионално равнище дипломати от Европейски Съюз, НАТО, Белгия, Русия и други се срещат по едни и същи питейни заведения, паркове и заведения за хранене.

Изданието изяснява, че няма и някакво строго профилиране на съветските сътрудници - Дмитрий Филипьонок, изпъден предходната година като сътрудник на ФСБ от представителството в НАТО, в действителност се е записал и като участник на конференции в Екологичен потенциал.

За срещите на Европейския съвет се построява специфичен "бункер на дискретност " и се сглобява звено за инспекция за подслушвателни устройства в съвета, Еврокомисията, Службата за външни връзки и сигурност и Европейския парламент. Сградите на Екологичен потенциал са затворени за дипломати от Русия. Европейската комисия не позволява съветски лобисти.

"Всеки клиент с дипломатически статут би трябвало да бъде регистриран и посрещнат на рецепцията. Не може безотговорно да влиза самичък, да се разхожда свободно, а в постройките би трябвало да бъде придружаван от евродепутат или от чиновник от личния състав му. Ако се появят без предварителна спогодба, не могат да продължат по-далеч от рецепцията ", изяснява представител на службата на Европейски Съюз за външни връзки и сигурност.

В Екологичен потенциал обаче това не е по този начин - там хората с дипломатически бадж обикновено влизат и излизат, както си изискат, показва EUobserver.

"Наясно съм, че институциите и организациите на Европейски Съюз повече от всеки път са обект на враждебно събиране на разследваща информация ", отговори починалият ръководител на Европейския парламент Давид Сасоли през юни предходната година.

"Излишно е да споделям, че в Екологичен потенциал Русия има връзки с хора, които не са руснаци, и работят за съветските служби под прикритие ", разяснява белгийски източник от бранш сигурност. "Парламентът е най-слабото звено от позиция на сигурността на евроинституциите ", споделя западен разследващ източник.

Четирима високопоставени членове на Екологичен потенциал предизвестиха шефовете на Европарламента да се отнасят по-сериозно към сигурността цяла година преди Русия да нахлуе в Украйна.

"Призоваваме ви да обмислите опцията да инвестирате в подсилване на нашите благоприятни условия в тази област, като създадете пълноценни структури за инспекция, чиято задача ще включва инспекция на неизбрания личен състав, нает в Европейския парламент ", написаха те в писмо през март 2021 г.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР