Бивша армейска зелена барета, който призна за разкриване на военни

...
Бивша армейска зелена барета, който призна за разкриване на военни
Коментари Харесай

САЩ вкарват в затвора бивш командос - руски шпионин

Бивша армейска зелена барета, който призна за откриване на военни секрети на Русия за интервал над 15 години, е наказан на повече от 15 години затвор в петък по обвинявания в шпионаж, оповестява АП.

Наказанието от 15 години и 8 месеца, наложено на Питър Дзибински Дебинс от Гейнсвил, Вирджиния, от окръжния арбитър на Съединени американски щати Клод Хилтън, е значително в сходство със 17-годишния период, пожелан от прокурорите. Адвокатите желаеха 5 години.

Адвокатът на Дебинс, Дейвид Беновиц, твърди, че Дебинс е предизвикал минимални вреди и че съветските сътрудници са изнудвали Дебинс, заплашвайки да разкрият неговите еднополови желания във военна ера, в която " не питай, не казвай " към момента е в действие.

На чуването на присъдата в Александрия в петък Дебинс предложи самобитно опрощение, в което значително акцентира, че е жертва на ГРУ, съветската разследваща работа и сподели, че се е изложил на заплаха от възмездие от тяхна страна, тъй като е признал, че е работил за тях.

" Страдах в самотно безмълвие в продължение на 25 години ", сподели Дебинс. Що се отнася до заплахата, пред която е изправен от ГРУ, той сподели: " ГРУ не насочва закани, те съблюдават обещания. "

Прокурорите разясниха, че Дебинс в никакъв случай не е казвал на ФБР нищо за изнудване по време на 20-часови изявленията. Те споделиха, че той е измислил оправданието и че първичното му пояснение на претекста е доста по-вероятно, да е бил наскърбен от времето си в армията и че се е считал за " предан наследник на Русия ".

Според тях самият факт, че боец от специфичните сили се е съгласил да съобщи страната си, е също толкоз нездравословен, колкото и всяка съответна информация, която е предал.

" Сега светът видя, че Русия сполучливо е назначила разузнавач в елитните специфични сили на армията на Съединени американски щати, което е пропагандна победа за Русия за сметка на репутацията на специфичните сили ", изясняват прокурорите Томас Тракслер и Джеймс Тръмп.

Връзката на Дебинс с съветското разузнаване датира от 1996 година и обгръща 15 години. Започва, когато той е студент на ROTC в университета в Минесота и при посещаване в Русия дава на ръководителя имената на четири католически монахини, които е посещавал, откакто съветски шпионин му е споделил, че монахините са взели участие в активност с фетиш.

В по-късните години той дава детайлности за активността на отдела си за специфични сили в чужбина и имената на сътрудниците от специфичните елементи.

Дебинс постъпва на дейна армейска работа през 1998 година и до тогава към този момент се е заел документално да служи на руснаците и е получил кодовото име " Икар Лесников ".

В ръкописно самопризнание, подадено в съда, Дебинс написа, че през 1997 година той е дал на съветското разузнаване подписано изказване, в което се споделя, че " желая да послужвам на Русия ". " Имах месианска визия за себе си в Русия, че ще ги освободя от потисническото им държавно управление, тъй че бях поласкан, когато те се обърнаха към мен ", написа Дебинс.

По-късно се причислява към Специалните сили и служи там до 2004 година, когато е капитан, назначен в Азербайджан. Но е освободен за нарушаване на сигурността, по-специално за преместването на брачната половинка си в Азербайджан и снабдяването ѝ с американски държавен мобилен телефон.

През 2008 година той пътува до Русия и дава информация на сътрудниците за разузнаването за активността на старите специфични елементи в Грузия и Азербайджан. Дебинс счита, че е дал информация, която руснаците към този момент са знаели.

Дебинс е получил номинални заплащания за своята информация, макар че в началото отхвърля оферта за заплащане от 1000 $ в брой. При една среща с съветското разузнаване той приема бутилка коняк и съветска военна униформа като възнаграждение, съгласно обвиняването.

Радж Парех, изпълняващ длъжността юрист на Съединени американски щати за източния окръг Вирджиния, чийто офис се занимава със случая, съобщи в изказване след чуването, че " наглите разкрития на подсъдимия пред сътрудниците на съветското разузнаване заплашват националната сигурност на Съединени американски щати и заплашват сигурността на неговите сътрудници военнослужещи. Това гонене акцентира нашата твърда решителност да потърсим отговорност за тези, които предадат клетвата си и да ги надигнем пред съда за техните извънредно тежки закононарушения. "

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР