Бивш южнокорейски министър на правосъдието е осъден на две години

...
Бивш южнокорейски министър на правосъдието е осъден на две години
Коментари Харесай

Осъдиха бивш правосъден министър на Южна Корея на две години затвор

Бивш южнокорейски министър на правораздаването е наказан на две години затвор за подправяне на образователните документи на децата си, съобщи Агенция Франс Прес.

Чо Кук, някогашен консултант на някогашния президент Мун Дже-ин, в миналото беше считан за изгряваща политическа звезда, от която се очакваше да се кандидатира за правоприемник на своя шеф. Той беше назначен за началник на авторитетното министерство на правораздаването през 2019 година

Но скоро след назначението той беше покрит от обвинявания във фаворизиране и двуличие във връзка с образованието на децата му, включващи подправяне на университетски документи за сина и щерка му, с цел да им даде преимущество при приема в колежи и висши учебни заведения.

Централният областен съд на Сеул призна Чо за отговорен за подправяне на документи и го осъди на две години затвор с конфискация на шест милиона вона (5000 долара).

" Характерът на закононарушенията му е тежък, защото той ги е направил, употребявайки ситуацията си на академични учител, с цел да попречва процесите на банкет в продължение на доста години ", се споделя в присъдата.

Чо беше приет за отговорен и за корист с власт , защото се е намесил в следствие за корупция, употребявайки въздействието си като старши секретар на президента.
Чо съобщи, че ще апелира решението на съда.

Той подаде оставка като министър на правораздаването единствено месец откакто зае поста през 2019 г.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР