Бивш високопоставен служител на Meta свидетелства, че Instagram не успява

...
Бивш високопоставен служител на Meta свидетелства, че Instagram не успява
Коментари Харесай

Бивш служител на Meta се обръща срещу компанията на свидетелската скамейка

Бивш почитан чиновник на Meta свидетелства, че Instagram не съумява да отбрани младежите от полов тормоз.

В основно удостоверение пред Конгреса на Съединени американски щати Артуро Бехар, някогашен почитан чиновник на Meta, компанията майка на Instagram и Фейсбук, показва сериозна угриженост по отношение на неспособността на Instagram да пази съответно младежите от полов тормоз.

Бехар, който е работил в Meta от 2009 до 2015 година и по-късно от 2019 до 2021 година, споделя пред BBC, че решението му да алармира за минусите на платформата може би е поставило ефикасен завършек на кариерата му в софтуерната промишленост. Той е втори очевидец, след Франсис Хоугън, друга някогашна служителка на Meta, която изнася вътрешни документи и проучвания пред новинарски организации и Сената.

Meta е подложена на все по-засилен надзор поради последствията от потреблението на платформите и, изключително измежду по-младите консуматори. Компанията неведнъж акцентира дейностите си за повишение на сигурността на младежите онлайн, като твърди, че е въвела " над 30 инструмента ", предопределени за основаване на сигурна цифрова среда за подрастващите, написа CNBC.

Бехар, който по време на своето предопределение извършва основна роля в повишението на онлайн сигурността, твърди, че макар положителния прогрес първоначално, обстановката придобива объркващ поврат - разобличаване, което той прави с помощта на опита на щерка му с Instagram.

В изявление за BBC Бехар разкрива, че щерка му, която е на 14 години, се е сблъскала с нежелани полови подмятания и тормоз малко откакто той се причислява към платформата.

" Когато говорехме за това, се оказа, че всички нейни другари са преживявали същото. Бях шокиран. Тя сподели, че не е имало какво да направи, тъй като не е имала алтернатива да рапортува това ", изяснява Бехар.

Бехар акцентира в изявлението за BBC редкия двупартиен консенсус във връзка с нуждата от законодателство за отбрана на младите консуматори на обществените медии, заявявайки: " Намираме се в доста неизмеримо време, в което има консенсус в целия политически набор по отношение на спешността и нуждата от приемане на законодателство, което да пази нашите деца, всички наши деца. "

Първата медийна изява на Артуро Бехар беше предходната седмица пред The Wall Street Journal.  

Изданието описа, че през есента на 2021 година той е изпратил на основния изпълнителен шеф Марк Зъкърбърг извънредно известие, което гласи:

„ Бих желал да привлека вниманието ви към това, което съгласно мен е сериозна празнота в метода, по който ние като компания подхождаме към вредата, и по какъв начин хората, на които служим, я претърпяват. Въпреки че Meta постоянно разгласява обществени отчети, в които се допуска, че значително се оправя с проблемите с сигурността на своите платформи, компанията се самозалъгва “.

Експертът откроява в писмото си една стряскаща статистика: един на всеки осем консуматори под 16-годишна възраст споделя, че се е сблъсквал с нежелано полово наличие в платформата през предходните седем дни.

За Бехар това изобретение не е изненада. Той знае, че щерка му и нейните приятелки получават непоискани интимни фотоси и други форми на тормоз в платформата от 14-годишна възраст. Той добавя, че системите на Meta нормално пренебрегват техните недоволства и или отговорът им е, че тормозът не нарушава разпоредбите на платформата. Бехар цитира и щерка си, съгласно която, в случай че единствената реакция против изпращащите сходно наличие е да бъдат блокирани от получателите му, те ще продължат да го вършат.

Бехар показва още, че в името на благополучието на своите консуматори Meta би трябвало да промени курса и да се концентрира върху оправянето с сходни прекарвания. Компанията ще би трябвало да събере данни за това какво разстройва потребителите и по-късно да работи за битка с източника на това, като подтиква тези, които са предиздвикали другите да се усещат неловко, да подобрят държанието си и да изолира общностите от консуматори, които съзнателно се пробват да навредят на другите.

„ Обръщам се към вас, тъй като имам вяра, че всичко това ще изисква смяна на културата “, написа още Бехар до Зъкърбърг, съгласно който компанията ще би трябвало да признае, че сегашният ѝ метод към ръководството на Фейсбук и Instagram не работи. Той обаче добавя общително: „ Знам, че всички в екипа надълбоко се интересуват от хората, на които служим. “

Две години по-късно проблемите, които Бехар разпознава, остават неразрешени и се появяват нови. През юни компанията започва работна група, фокусирана върху сигурността на децата след разкритията, че Instagram култивира връзки сред широкомащабни мрежи от консуматори на педофилско наличие, написа WSJ.

Помолен за коментар по отношение на публикацията, основаваща се на вътрешни документи на Meta, прегледани от The Wall Street Journal, както и на изявлението с Бехар и сегашни и някогашни чиновници, представител на Meta оспорва изказванието, че компанията обръща прекомерно малко внимание на потребителското преживяване. По време и след времето на Бехар като съветник, Meta е пуснала няколко продуктови функционалности за да отговори на някои от констатациите на екипа, отговарящ за благосъстоянието на потребителите. Тези функционалности включват предизвестия преди издание на мнения, които автоматизираните системи на Meta маркират като евентуално обидни, и напомняния към потребителите да бъдат общителни, когато изпращат директни известия.

За съветник Артуро Бехар има извънредно дълбоки корени в компанията. Той е нает за първи път като инженерен шеф на Фейсбук през 2009 година Отговаряйки за отбраната на потребителите на платформата, в началото гледа на задачата като на обичайната работа по сигурността, създаване на принадлежности за разкриване на опити за хакване, битка с измами и унищожаване на неразрешено наличие.

Бехар обича работата си, само че напуща Фейсбук през 2015 година, тъй като се развежда и желае да прекарва повече време с децата си, споделя още WSJ. Той също по този начин може да си разреши да прекара идващите няколко години в занимания - в това число възобновяване на ретро коли с 14-годишната му щерка, която документира новото си развлечение в Instagram.

Тогава стартират проблемите. Момиче, реставриращо остарели коли, неизбежно притегля внимание, както и груби мнения. Потребител ѝ написа, че единствената причина хората да гледат видеоклиповете ѝ е поради бюста ѝ.

„ Моля, не говорете за малолетния ми бюст “, изстрелва дъщерята на Бехар, преди да заяви за коментара му на Instagram. Няколко дни по-късно платформата ѝ отговоря: обидата не нарушава разпоредбите на общността.

Бехар е покъртен – още повече, когато научава, че съвсем всички приятелки на щерка му са били подложени на сходен тормоз, а Instagram реагира толкоз рядко на известия за такова държание, че девойките към този момент не си вършат труда да ги рапортуват.

Бехар стартира да засипва някогашните си сътрудници във Фейсбук с въпроси какво вършат, с цел да се оправят с сходно държание. В отговор компанията му предлага 2-годишна консултантска работа.

Така през есента на 2019 година Бехар се озовава още веднъж в кампуса на Meta, започвайки работа с така наречен Well-Being Team на Instagram. Въпреки че не е на висока позиция, той има необикновен достъп до висшите ръководители - хората помнят него и работата му, споделя WSJ.

От самото начало среща спънки пред всяко изпитание за справяне с необятно публикуваните проблеми, с които се сблъскват потребителите на Instagram: вътрешната статистика на Meta допуска, че не съществуват огромни проблеми.

По време на четирите години, които Бехар е прекарвал надалеч от компанията, Meta е почнала да подхваща извънредно автоматизиран метод към ръководството на потребителското държание. Инженерите сформират набори от данни за недопустимо наличие – обвързвано с тероризъм, порнография, тормоз и други, като по-късно образоват моделите посредством машинно образование да ревизират бъдещо наличие за сходен материал.

Според индикаторите на компанията методът е извънредно ефикасен. В рамките на няколко години 99% от несъответствуващото наличие, което е отстранено, е отстранено без консуматор да е съобщил за това. Въпреки че потребителите към момента могат да маркират наличие, което ги тревожи, Meta прибавя нови стъпки към процеса на докладване. Промените имат за цел да обезсърчат несериозното докладване и да образоват потребителите по отношение на разпоредбите на платформата.
 
От своя страна Бехар счита, че системите не улавят огромна част от неразрешеното наличие. Учен по данни предизвестява, че класификаторите на Meta са задоволително надеждни, с цел да отстранен единствено дребен едноцифрен % тирада на омразата с каквато и да е степен на акуратност.
Гай Розен, началник на политиките за честността на Фейсбук по това време, дава отговор: „ Марк цени свободата на изложение на първо място и бих споделил, че това е функционалност, а не неточност “.

Също по този начин в поддръжка на статистиката на Meta са и разпоредбите, написани незадоволително необятно, като по този метод не разрешават единствено недвусмислено обидното наличие. Правилата на Meta не не разрешават ясно на възрастните да наводняват секцията за мнения на изявления на младежи с емотикони с целувки или да разгласяват фотоси на деца по долни дрехи, като приканват своите почитатели да „ видят повече “ в частна група, показва WSJ.

Така написаните правила и ненадеждните автоматизирани системи оставят доста място за неуместно държание, само че пък вършат статистиката на компанията за сигурността на децата да наподобява много добра съгласно определения индикатор от Meta: разпространяването.

Дефинирано като % от наличието, гледано в международен мащаб, което категорично нарушава Meta предписание, разпространяването е пожеланият от компанията измерител за проблемите, които потребителите срещат. Според статистиката на Meta по този индикатор, употребата на деца е толкоз рядка в платформата, че не може да бъде надеждно оценена.

Съдържанието, за което се счита, че предизвиква самонараняването, като хранителни разстройства, е също толкоз минимално, а нарушаванията на разпоредбите за малтретиране и тормоз се срещат единствено в осем от 10 000 гледания.

„ Има проблем с оценяването на личното домашно “, споделя пред WSJ Звика Кригер, някогашен шеф по виновни нововъведения в Meta, който работи с екипа за богатство. „ Meta дефинира какво съставлява нездравословното наличие, тъй че оформя и полемиката за това какъв брой сполучлива е в оправянето с него. “

Свидетелят твърди, че Meta може елементарно да вкара бутон, допускащ на младежите да означават известията като полови оферти, като привеждат персоналния си опит като доказателство. " Мога да приказвам от първа ръка за това какъв брой елементарно е да се сътвори бутон и брояч ", твърди той. Въпреки това счита, че нежеланието на Meta да направи това се дължи на неналичието на бистрота във връзка с вредата, с която се сблъскват младежите в Instagram. " Ето за какво излизам напред тъкмо в този момент,. това е моето отдръпване от технологиите ".

Говорител на Meta осведоми BBC, че компанията е въвела няколко функционалности, ориентирани към отбрана на младежите онлайн, в това число анонимни вести за евентуално нездравословно наличие. " Всеки ден безчет хора в и отвън Meta работят върху това по какъв начин да помогнем на младежите да бъдат в сигурност онлайн. Работейки с родители и специалисти, ние също по този начин въведохме над 30 инструмента в поддръжка на младежите и техните фамилии, с цел да имат безвреден и позитивен опит онлайн. "

Meta, дружно с други обществени платформи, сега се бори с няколко правосъдни каузи в Съединени американски щати по отношение на въздействието на платформите за обществени медии върху психологичното здраве на младежите. През октомври десетки американски щати подадоха правосъден иск, в който упрекнаха Мета, че е подвеждала обществеността по отношение на рисковете от потреблението на обществените медии и е съдействала за рецесията в психологичното здраве на младежите.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР