Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал

...
Бивш високопоставен служител на ФБР е обвинен, че е помогнал
Коментари Харесай

Арестуваха бивш служител на ФБР, който помагал на руски олигарх


Бивш почитан чиновник на ФБР е упрекнат, че е оказал помощ на съветски олигарх в нарушаване на американските наказания. Чарлз Макгонигъл е работел като специфичен сътрудник и е отговарял за отговарящ за контраразузнавателния отдел на Бюрото в Ню Йорк, заяви „ Асошиейтед прес “.

Той е упрекнат, че е работил с някогашен руски посланик в отбрана ползите на съветския енергиен магнат . Отделно от това Макгонигъл е упрекнат във федералния съд във Вашингтон, че е укрил заплащания в размер на 225 000 $, получени от външен източник, с който е пътувал до Европа, написа Българска телеграфна агенция.

Макгонигъл е бил задължен да рапортува на ФБР за контакти с задгранични публични лица, само че прокурорите настояват, че той е скрил това от работодателя си, защото се е занимавал с бизнес и пътувания в чужбина, които са създавали спор на ползи със отговорностите му по правоприлагане.

Твърди се, че Макгонигъл, който е управлявал следствия на съветски олигарси, в това число против Дерипаска, преди да се пенсионира през 2018 година, е работил за анулация на глобите, наложени на Дерипаска през 2019 година и е взел от него пари през 2021 година, с цел да проверява конкурентен олигарх.

54-годишният Макгонигал и Сергей Шестаков, който е работил като преводач от съветски език в съда и има американско поданство, бяха задържани в събота и би трябвало да се явят пред съда в Манхатън, заяви „ Ройтерс “.

Те са упрекнати в нарушение и скрит план за нарушение на закона за интернационалните изключителни стопански ограничения, скрит план за пране на пари и пране на пари. Шестаков е упрекнат и в подаване на погрешни сведения пред ФБР.

Министерството на финансите на Съединени американски щати добави Дерипаска в листата си със наказания през 2018 година поради хипотетични връзки с съветското държавно управление и съветския енергиен бранш на фона на продължаващите закани от страна на Русия към Украйна. През март 2019 година Дерипаска заведе дело против Министерство на финансите на Съединени американски щати в американски съд, чиято цел беше анулация на глобите против него.

В обвинителния акт от Ню Йорк се твърди, че през 2018 година Шестаков е срещнал Макгонигъл с някогашен руски посланик, който е работил като сътрудник на Дерипаска. Това лице не е разпознато в правосъдните документи, само че Министерството на правораздаването декларира, че в обществени медийни известия се приказва, че става дума за офицер от съветското разузнаване, добавя Българска телеграфна агенция.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР