Бивш украински военнопленник, който е бил съкилийник на задържан в

...
Бивш украински военнопленник, който е бил съкилийник на задържан в
Коментари Харесай

Военнопленник разказа на какви издевателства е бил подложен възрастен американец в руски затвор

Бивш украински военнопленник, който е бил съкилийник на арестуван в Русия американец, описа на какви издевателства са били подложени и двамата зад решетките, съобщи Франс прес.

Мъчения, унижения, апетит – с тези думи украинският военнослужещ Игор Шишко разказва двете години, които е прекарал в съветски затвор. Той споделя, че със същите думи може опише и престоя зад решетките на американеца Стивън Хъбард. Хъбард, който е на 72 години, беше наказан по-рано този месец в Москва по обвинявания, че се е сражавал като наемник на страната на Украйна.

Заловен от съветската войска през 2022 година, Хъбард получи присъда от 6 години и 10 месеца затвор на 7 октомври 2024 година след развой при закрити врата, протекъл по бързата процедура. Съединени американски щати споделиха, че са имали лимитирани информации за случая с Хъбард поради отвод от съдействие по тематиката от страна на Москва. Русия разкри единствено 10 дни преди оповестението на присъдата, на 27 септември, че държи зад решетките американеца от две години и половина. В съда той се появи измършавял и бледен и се придвижваше мъчно.

Игор Шишко пък е бил арестуван от съветските сили през май 2022 година, а след това освободен през май 2024 година по време на замяна на военнопленници сред Русия и Украйна. През август Шишко се е срещнал с публицист на Франс прес. Запознанството станало в миг, в който Шишко бил лекуван поради контузиите, получени в плен. Пред журналиста той разказал, че в даден миг от времето зад решетките, той е бил в една килия с  възрастен американец, добавя Българска телеграфна агенция.

После в две изявленията за журналиста на Франс прес, дадени през септември и октомври, Игор Шишко описал какви връзки е поддържал с американеца Стивън Хъбард в пандиза.

Франс прес е задала и въпроси на съветските управляващи, само че те по този начин и не са дали отговор и затова не са удостоверили дали Шишко и Хъбард са били съкилийници.

Според Шишко той и американецът били в затвор в Новозибков, в Брянска област, от септември 2022 до май 2023 година Понякога там те били държани в две прилежащи килии. После до пролетта на 2024 година двамата са били в наказателна колония номер 7 в Пакино, където двамата са споделяли и една и съща килия в избран миг.

Преди септември 2022 година Игор Шишко е бил държан в затвор в Стари Оскол, Белгородска област. Пред журналиста на Франс прес той споделя, че мисли, че Хъбард е бил също там, макар че не са се срещали.

Присъствието измежду украински военнопленници на чужденец е извънредно нещо, отбелязва Франс прес. „ Не  е доста ясно както е правил той там “, споделя 41-годишният Шишко, който е прекарал 801 дни като военнопленник.

Според него американецът е бил подложен на същото изтезание както украинските му приятели непредпазливо – те са пребивани, унижавани, държани гладни от надзирателите, съгласно украинския боен, който споделя още, че е бил директен очевидец на издевателствата над Хъбард и че самият той е минал през тях.

" Те ни биеха от самото начало, всеки един от нас. Те го удряха с пръчки, с палки, ритаха го. Нападаха го с кучета, караха го да тича, не го хранеха, караха го на лази по коридорите “, споделя украинецът. Надзирателите в Новозибков нанасяли преднамерено удари по гениталиите на военнопленниците, добавя Шишко и съгласно него принуждавали пандизчиите, измежду които и Хъбард да симулират полови актове между тях, с цел да ги унижават.

Шишко споделя още, че седемдесетгодишният американец, с който той комуникирал на негоден британски, му споделил, че е бил малтретиран с електрошокове. Тези издевателства били осъществени, до момента в който той бил подложен на разпити, на които Шишко не е участвал. Разказвайки това, украинецът посочил на журналиста белезите по ръцете и споделил, че под ударите е изгубил отчасти слуха си.

Според формалната версия, показана от съветските управляващи по време на процеса, Хъбард е бил арестуван на 2 април 2022 година по време на окупацията на Изюм, в Североизточна Украйна. Той е живял там от 2014 година дружно с украинската си другарка.

Според съветското обвиняване Стивън Хъбард се е включил при започване на съветската инвазия към батальон на украинската териториална отбрана и е получавал минимум 1000 $ месечно. Запитани от Франс прес, украинските управляващи споделиха, че нямат данни американецът да е бил в състава на украинската териториална отбрана.

Според съветски медии Хъбард е пледирал отговорен по време на процеса. Според Игор Шишко възрастният американец е бил елементарен жител, който съветски военни са заловили на пропускателен пункт в Изюм. В пандиза те са го малтретирали поради възрастта му и тъй като е бил американец. Шишко споделя, че Стивън Хъбард е бил малтретиран и от доктор, прочут с прякора „ Доктор Смърт “ поради жестокостта си.

Според Шишко Хъбард няма да може да издържи дълго време душевен и физически, защото към този момент е бил сред живота и гибелта, до момента в който двамата са били съкилийници.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР