Бивш служител на Facebook заяви пред членове на комисия в

...
Бивш служител на Facebook заяви пред членове на комисия в
Коментари Харесай

Разобличителката на Facebook: Социалната мрежа вреди на децата, предизвиква разделение и отслабва демокрацията

Бивш чиновник на Фейсбук съобщи пред членове на комисия в Сената на американския Конгрес, че уеб страниците и приложенията на компанията „ вредят на децата, провокират разделяне и отслабват демокрацията “, съобщи Би Би Си.

Във вторник 37-годишината Франсис Хаугън, която е някогашен продуктов управител в обществената мрежа, насочи остри рецензии към компанията и прикани за стягане на нейната регулация.

Основателят на обществената мрежа Марк Зукърбърг отвърна на офанзивите като означи, че скорошните събития са основали „ подправена картина “ на компанията, визирайки изявлението на Хаугън и продължителният срив на платформите на Фейсбук в понеделник.

В писмо до чиновниците на компанията той съобщи, че обвиняванията на Хаугън „ нямат никакъв смисъл “, акцентирайки напъните на Фейсбук за битка с нездравословното наличие, установяването на бистрота и основаването на водеща в промишлеността стратегия за разрешаване на тези проблеми.

„ Дълбоко сме загрижени по въпросите за сигурността, благоденствие и психологично здраве “, разяснява той.

Фейсбук е най-популярната обществена мрежа в света, по данни на компанията има 2,7 милиарда дейни месечни консуматори. Стотици милиони хора употребяват и другите платформи на компанията, в това число WhatsApp и Instagram. Компанията на Зукърбърг е обект на редица рецензии - от неспособността й да защищава дейно персоналните данни на совите консуматори до закъснелите й реакции в битката с дезинформацията

В неделя Хаугън съобщи пред телевизия Си Би Ес, че е предавал голям брой вътрешните документи на в. „ Уолстрийт джърнъл “ през последните седмици. Използвайки тези документи вестникът заяви за проучване, извършено от Instagram, което е посочило, че приложението се отразява отрицателно на психологичното здраве на девойките. Според проучването Instagram нараснали равнища на тревога и меланхолия, като кара една третата от тийнейджърките да имат по-лоша визия за външния си тип.

„ Ръководството на компанията знае по какъв начин да направи Фейсбук и Instagram по-безопасни, само че няма да предприеме нужните промени, защото астрономическите облаги са по-важни от хората “, съобщи тя пред законодатели от Конгреса на Съединени американски щати.

Хаугън насочи и директна критикa към Зукърбърг, който по думите й има широкообхватен надзор върху медията и „ отваря единствено пред себе си “.

Тя дефинира като положително събитие срутва на Фейсбук в понеделник.

„ Вчера видяхме Фейсбук свален от интернет. Не знам по какъв начин той падна, само че знам че за повече от пет часа Фейсбук не утежняваше раздялите, не дестабилизираше демокрации и не караше младите девойки и дами да се усещат зле поради телата си “, разяснява тя.

„ Все още имаме време да действаме. Но би трябвало да го създадем в този момент. Фейсбук не би трябвало повече да бъде оставян да избира растежа в ущърб на сигурността. Тези хора финансират техните облаги с нашата сигурност ”, сподели още Хаугън.

Тя също по този начин твърди, че Фейсбук е премахнал филтрите против дезинформация след президентските избори в Съединени американски щати, с цел да насърчи посещаемостта на платформите си.  

„ Реших да потвърждавам, тъй като осъзнах една ужасяваща истина – съвсем никой отвън Фейсбук не знае какво се случва във Фейсбук. Ръководството на компанията крие жизненоважна информация от обществото, държавното управление и акционерите по света “, сподели тя.

В писмото си до чиновници Зукърбърг показва, че проучването на Instagram е било извадено отвън подтекст и че доста младежи имат положителни прекарвания, до момента в който употребяват платформата.

По отношение на срутва от понеделник Зукърбърг съобщи, че „ компанията не е била загрижена толкоз за това какъв брой хора ще се насочат към конкурентни услуги или какъв брой пари ще изгуби, а какво значи рухването на Фейсбук за хората, които разчитат на услугите на платформата, с цел да поддържат връзка с околните си, да управляват своите бизнесите и да поддържат общностите си “,

В понеделник сенатори от Демократическата и Републиканската партия бяха обединени в офанзивите си против компанията – рядка обстановка на единодушие сред двете водещи политически партии в Съединени американски щати.

„ Щетите върху персоналния интерес и самочувствието, нанесени от Фейсбук през днешния ден, ще преследват цяло едно потомство “, съобщи сенаторът от демократите Ричард Блументал.

„ Big Tech в този момент се сблъсква с момента на истината, с които преди време се среща и Big Tobacco “, добави той, визирайки разкритията за вредите от тютюнопушенето от преди десетилетия.

Сенаторът републиканец Дан Съливан сподели, че един ден светът ще огледа обратно и ще попита за какво не са били подхванати ограничения във връзка с вредите, които платформите на компанията нанасят върху децата.

След чуването от Фейсбук обявиха, че не са съгласни с метода, по който Хаугън е показала доста от проблемите, само че споделиха, че е „ време да се основат стандарти и правила за интернет “.

„ Минаха 25 години от последната актуализация на разпоредбите за интернет. Вместо да се чака от промишлеността да вземе решения за обществото, които са в ръцете на законодателите, време е Конгресът да работи “, споделят от компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР