Бивш служебен министър, специалист по електрически мрежи и експерт по

...
Бивш служебен министър, специалист по електрически мрежи и експерт по
Коментари Харесай

Бивш министър, електроинженер и ВЕИ експерт в надпреварата за КЕВР

Бивш длъжностен министър, експерт по електрически мрежи и специалист по възобновими енергийни източници ще са номинациите за попълване на състава на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) на мястото на ръководителя Иван Иванов и члена Евгения Харитонова, чиито мандати са изтекли още през 2020 година Срокът за внасяне на претендентите за двата поста изтича в сряда и по информация на Mediapool трима ще са кандидатите, които влизат в борбата за двете места.

За ръководител " Продължаваме промяната " ще издигне Васил Щонов , който бе длъжностен министър на стопанската система и енергетиката през лятото на 2014 година в държавното управление на Георги Близнашки, а предходната година бе назначен в борда на Българската банка за развиване от тогавашния министър на стопанската система и сегашен министър председател Кирил Петков. Неговото име даже бе прочетено от ГЕРБ от парламентарната естрада предишния петък като предупреден избор. Той пасва на изменящите се критерии за претендентите за членове на КЕВР, а и се смята за доверено лице на съпредседателите на " Продължаване смяната " (ПП) Кирил Петков и Асен Василев, с който взе участие при договарянията по тематика енергетика при съставянето на ръководещата коалиция. А Политическа партия ясно сподели, че желае да държи под надзор протичащото се в енергийния регулатор, на който следва да взема решение за цените на електрическата и топлинната сила откакто отпадне възбраната за тяхната смяна. Мораториумът е до края на март 2022 година, само че министър председателят нееднократно съобщи, че може да отпадне по-рано и няма да има изострен скок на цените. Предстои обаче да се види дали новият състав може да сведе повишаването им под оповестеното от КЕВР в деня на клетвата на новото държавно управление, което навлече на регулатора гнева на новата власт.

Партията на шоумена Слави Трифонов " ИТН " (ИТН), чийто представител е министърът на енергетиката, желае пост и в енергийния регулатор като внася номинацията на енергийния си специалист Благой Голубарев , потвърдиха пред Mediapool от партията. 65-годишният електроинженер със компетентност електрически мрежи и системи има над 39 години стаж в енергетиката с опит в преноса, разпределението и търговията на електрическата сила и природния газ. Участвал е в построяването, въвеждането и употребата на енергийни обекти – подстанции, електропроводи, станция за компресиран природен газ, газоразпределителни мрежи. Консултирал е основаването на нормативни документи в региона на търговията с електрическа енергия, написа във визитката му, качена на уеб страницата на Има Такъв Народ.

Голубарев е бил зам.-изпълнителен шеф " Електроразпределение Столично " от 2000 до 2005, когато влиза новият притежател ЧЕЗ. Съучредител и първи ръководител е на Асоциация на търговците на електрическа сила в България. Участвал е в консултативния съвет към Агенцията за енергийна успеваемост от 2006 до 2015 година

Кандидатът на Има Такъв Народ обаче едва ли ще мине, тъй като от " Демократична България " имат мощната рекламация да излъчат индивида за мястото на Евгения Харитонова. Става въпрос за ВЕИ специалист, младеж, наясно с новостите в европейските регулаторни режими, с визия за Зелената договорка – качества, които съгласно дясната коалиция са нужни, с цел да се влее свежа кръв и сила в регулатора, който сега не може да се похвали даже със междинна възраст. От " Демократична България " обаче не са склонни към момента да разкриват името му, защото следва съдружен съвет във вторник, на който ще се реши дали останалите сътрудници ще поддържат дясната номинация.

Българска социалистическа партия сега има собствен представител с КЕВР – водният комисар Димитър Кочков, който се приема за първокласен специалист и има добра известност. Дори и след измененията в Закона за енергетиката, които минаха предишния петък на първо четене в пленарна зала и плануват редуциране на състава на КЕВР от 9 на петима комисари, Кочков ще резервира поста си, както и другият воден комисар Пенка Трендафилова, влезнала като номинация на " Воля ". Предвижда се с чоп в парламентарната енергийна комисия да реши кои двама от енергийните комисари ще си тръгнат при свиването на състава. Икономическият и юридическият комисари се планува да бъдат отстранени при окончателното утвърждение на законовите ремонти, което се чака да стане преди чуването на претендентите.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР