Бивш съдия от Върховния съд на САЩ, пазител на американската

...
Бивш съдия от Върховния съд на САЩ, пазител на американската
Коментари Харесай

САЩ: Бивш шеф на Върховния съд призова за отмяна на Втората поправка

Бивш арбитър от Върховния съд на Съединени американски щати, страж на американската конституция, прикани за анулация на Втората корекция за правото на владение и носене на оръжие. Джон Пол Стивънс разгласява публикация в „ Ню Йорк таймс “ няколко дни след най-мащабната проява против оръжията в историята на Съединени американски щати, предава Франс прес.

" Рядко в живота си съм бил очевидец на такава гражданска позиция като тази на учениците и поддръжниците им в събота във Вашингтон и другите огромни градове “, написа някогашният върховен магистрат, номиниран от републиканския президент Джералд Форд. Той декларира, че тези демонстрации демонстрират необятната поддръжка за закон, който ще ограничи риска от убийства на деца в учебните заведения и на други места.

Бившият началник на Върховия съд, който е прекарал в институцията 35 години до пенсионирането си през 2010 година, приканва за възбрана автоматизираните оръжия и за повдигане на възрастовата граница за пазаруване на оръжие от 18 на 21 година Според него би трябвало да се стигне и по-далече: „ Демонстрантите би трябвало да желаят по-ефикасна и продължителна промяна. Трябва да изискат анулацията на Втората корекция “, заявява републиканецът. Втората корекция е свещена от бранителите на носенето на оръжие и оръжейното лоби в Съединени американски щати.

Стивънс акцентира, че поправката се отнася за обществото от 18 век. Сред причините на критиците на оръжейното лоби,  е, че поправката е от епохата, когато се е стреляло с мускети, а те нямат нищо общо с модерните автомати.

През 2008 година последователите на носенето на персонално оръжие завоюваха историческа победа във Върховния съд по делото „ Окръг Колумбия против Хелър “ – съдът анулира възбраната, въведена в щата Вашингтон, за владение на оръжие. 10 години по-късно  Стивънс, който по това време още е член на съда, декларира, че продължава да счита това решение за неправилно, защото е дало на оръжейното лоби „ пропагандно оръжие с голяма мощност “.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР